Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 15:31 |

Hadžiemrić zatražio potporu OESS-a kako bi se izbjegla deložacija učenika

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 17. srpnja (FENA) - Povrat zgrade travničke Gimnazije u posjed Vrhbosanskoj nabiskupiji i iznalaženje rješenja kako bi bila izbjegnuta deložacija učenika Mješovite srednje škole "Travnik", jedna je od tema o kojoj je razgovarano danas u Travniku, na sastanku izaslanstva Misije OESS-a u BiH i načelnika Općine Travnik Admira Hadžiemrića.

Hadžiemrić je kazao novinarima kako je izaslanstvo, koje je predvodio zamjenik šefa Misije OESS-a u BiH Alexander Chuplygin, zamolio da izvrši dodatni pritisak na politiku na svim razinama, kako bi bio osiguran novac za nastavak izgradnje školske zgrade.

Podsjetivši na presudu Općinskog suda u Travniku koja predviđa deložaciju oko 1.000 učenika i profesora Mješovite srednje škole "Travnik", Hadžiemrić je rekao da, nitko ne osporava povrat imovine Vrhbosanskoj nabiskupiji, ali da je, prvenstveno, potrebno igraditi školu i osigurati učenicima uvjete prikladne za 21. stoljeće.

- Zatražili smo podršku OESS-a i želimo da Federacija BiH i nadležne inistitucije SBŽ-a, također, sudjeluju i da hitno osiguraju sredstva za nastavak izgradnje škole. U međuvremenu, resorno Minstarstvo SBŽ-a treba zaključiti sporazum sa Nadbiskupijom i iznaći novac za plaćanje kirije, dok ubrzanim tempom ne završimo novu školsku zgradu. Drugog načina nema i ne mogu djeca izaći na ulicu i postati beskućnici. To nećemo dozvoliti - istaknuo je Hadžiemrić.

Na sastanku je, među ostalim, razgovarano o situaciji u kojoj se nalaze povratnici i pripadnici romske nacionalnosti, te, kako je kazao, zamjenik šefa Misije OESS-a u BiH Alexander Chuplygin, ostalim izazovima s kojima se suočavaju jedinice lokalne samuprave u kompleksnom administrativnom sustavu BiH.

- Pozdravljamo angažman Općine Travnik na usvajanju akcijskog plana za rješavanje problema s kojima se suočavaju Romi. Također, podržavamo prava ranjivih grupa stanovništva i zbog toga smo danas razgovarali o pitanju vodosnabdijevanja u mjestu Šišava, u kojem žive povratnici - istaknuo je.

Kako je kazao Chuplygin, Misija OESS-a očekuje da vidi daljnji napredak u općini Travnik koji će biti u interesu građana, te će u takvim aktivnostima nastavljati pružati potporu lokalnim vlastima.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Stano: Izvješće međunarodnih promatrača potvrđuje zabrinutost o izborima u Srbiji

Beograd: Parnični postupak protiv roditelja dječaka-ubojice iz škole 'Ribnikar'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta