Svijet     | 17.07.2018. 14:58 |

Ruski hodočasnici obilježili stotu godišnjicu ubistva cara Nikolaja

FENA Internet

MOSKVA, 17. jula (FENA) - Na hiljade ruskih hodočasnika koračalo je u procesiji kojom se obilježava stota godišnjica ubistva cara Nikolaja Drugog i njegove porodice.

Posljednjeg ruskog cara, njegovu suprugu i petero njihove djece ubili su boljševički vojnici u gradu Jekaterinburgu 18 mjeseci nakon što je Nikolaj abdicirao  u februarurskoj reboluciji u 1917. Oni su prebačeni iz pritvora u St. Petersburgu  i potom u Sibir dok je bjesnbio ruski građanski rat.  

Procesija je počela u ponedjeljak navečer u Krvavoj crkvi, izgrađenoj na mjestu pogubljenja, i završena je u utorak na mjestu gdje su njihova tijela bačena, udaljenom 21 kilometar dalje. 

Procesiju je predvodio patrijarh Ruske pravoslavne crkve, Kiril, koji je kanonizirao cara i njegovu porodicu kao mučenike. Kiril je potom predvodio vjersku službu na mjestu gdje su bačena tijela.

Nikolaj je vladao Rusijom od 1894. do njegovog svrgavanja u martu 1917. Posmrtni ostaci Nikolaja i njegove porodice ponovo su ukopani u  St. Petersburgu u 1998., prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu