Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 16:46 |

Učesnici kampa Strgačina - Rudo odali počast ubijenoj djeci Goražda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17. jula (FENA) - Učesnici ovogodišnjeg ljetnog Interkulturalnog kampa koji se održava u mjestu Strgačina u Rudom, danas su boravili u gradu na Drini. Mladi iz Sarajeva, Zenice, Foče i Rudog, odali su počast ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina pokazujući da razumiju i dijele bol njihovih porodica.

Poručili su da budućnost žele graditi u miru uz međusobnu toleranciju, ljubav i pomirenje, što je i odlika kampa u kojem učestvuju.

Milena Kujundžić, predsjednica Udruženja "Nada" iz Rudog koje je uz podršku američke ambasade organizator kampa, ističe da je to kamp prijateljstva, nade, inkluzije i budućnosti.

- Na moj prijedlog došli smo u Goražde, grad koji ja volim iz sveg srca kako bismo odali počast stradaloj djeci, kako bismo i ovu našu mladost upoznali koliko je djece ovdje stradalo. Bila sam ovdje i kada se otvarao ovaj spomenik i tužna sam kao i tada. Žao mi je i djece i njihovih porodica a nek je sramota sve one koji su u ovome učestvovali – kazala je Kujundžić.

Naglasila je da kamp promoviše istinske ljudske vrijednosti i da su svi učesnici jednaki.

- "Mi smo različita generacija, različita nacija ali svi smo isti i ujedinjeni“ moto je našeg kampa koji traje već osam godina i svi smo mi ujedinjeni. Između naše djece nema nikakve razlike, samo ljubav, pomirenje, tolerancija, suživot. I sve to što se kod nas dešava želimo prenijeti i u Goražde, grad koji zaista ima dušu – rekla je predsjednica Udruženja "Nada".

Učesnici kampa potvrđuju da je najveća vrijednost ovakvih susreta sklapanje prijateljstava i razvijanje dobrih odnosa među ljudima.

- Mi ipak radimo u tom kampu s osjetljivom populacijom, sa djecom koja su u fazi učenja i koja imaju priliku da nauče da žive u jednom suživotu, da dijele ljubav, međusobno se razumiju, da vole svoje i poštuju tuđe i da se nauče pravim vrijednostima - kaže Orhan Aličehić iz Centra "Sumero" Zenica.

Njegova kolegica iz Centra "Sumero" Sarajevo Ajna Sadiković dodaje da je ovo jedinstvena prilika da mladi upoznaju ljepote i historiju svoje zemlje.

- Bitno je druženje i uspostava normalnih odnosa nakon ovog zla koje nas je zadesilo. Danas se ovdje poklanjamo svoj djeci, žrtvama koje se poginule na sve tri strane u BIH - ističe Rade Gagović iz Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica Foča.

Interkulturalni kamp "Strgačina - Rudo" koji je u protekle četiri sedmice okupio više od 250 učesnika članova udruženja s posebnim potrebama i učenika osnovnih škola sa područja cijele BiH, s ciljem povezivanja mladih ljudi, bit će završen u četvrtak.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta