Ekonomija     | 18.07.2018. 08:45 |

Za pokretanje biznisa nezaposlenih mladih 400 hiljada KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa osam jedinica lokalne samouprave dodijelit će 400.000 KM za pokretanje biznisa nezaposlenih mladih u okviru Preduzetničkog fonda za mlade. 

Ugovori Instituta i jedinica lokalne samouprave koje će biti dio programa Preduzetnički fond za mlade, bit će potpisani danas na Ilidži.

Ugovore će potpisati izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić te načelnici i gradonačelnici osam jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u Preduzetničkom fondu za mlade, a ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovat će i ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg.

Tim ugovorima osigurana je podrška mladim nezaposlenim osobama u dobi od 18 do 30 godina u razvoju biznisa mikro, malih i srednjih preduzeća, doprinoseći na taj način konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje mladih kao teže zapošljivih kategorija.

Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH izdvojit će ukupno 200.000 KM za implementaciju projekta u osam lokalnih zajednica, a jednak iznos izdvojit će i jedinice lokalne samouprave.

Institut je u maju objavio Javni poziv za učešće jedinica lokalne samouprave u BiH - Podrška mladima u razvoju biznisa u okviru Preduzetničkog fonda za mlade na koji se prijavila 31 jedinica lokalne samouprave iz BiH, a izabrano je njih osam (Cazin, Trebinje, Općina Centar Sarajevo, Jajce, Modriča, Novi Travnik, Općina Stari Grad Sarajevo i Teslić).

Prema istraživanju Instituta za razvoj mladih KULT "Na putu ka politici prema mladima FBiH: analiza stanja i potreba mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine", svaka druga mlada osoba željela bi pokrenuti vlastiti biznis, ali im je u tome potrebna finansijska, savjetodavna i edukacijska podrška, zbog niza prepreka s kojima se pritom susreću.

Direktna finansijska i savjetodavna pomoć koju lokalne zajednice mogu pružiti mladima ključna je za dugoročno rješavanje njihovih najvećih problema, kao što je nezaposlenost.

Izjave za medije predviđene su u 12.00 sati, najavljeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Vlada RH izdvaja sredstva za SUM, HNK u Mostaru, KŠC u Travniku i obnovu Gimnazije u Širokom Brijegu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom