Kultura     | 18.07.2018. 08:59 |

Radovi na rekonstrukciji staklenih fasadnih ploha na zgradi BNP Zenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Nakon prošlogodišnjih uspješno završenih radova na sanaciji fasade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u toku su radovi na rekonstrukciji staklenih fasadnih ploha na prostoru Gornjeg foajea Zeničkog teatra koje su, usljed olujnog nevremena, kompletno uništene u januaru 2016. godine.

Zgrada zeničkog BNP-a ove godine slavi četdesetu godišnjicu od useljenja i ovo su prvi ozbiljniji radovi na sanaciji i rekonstrukciji već dotrajalog objekta.

Izvođač radova rekonstrukcije staklenih ploha izabran je tenderskom procedurom, a finansijer ovih javnih radova je Gradska uprava Grada Zenice, u iznosu od oko 80.000 KM.

Projekt rekonstrukcije i sanacije provodi se prema projektnoj dokumentaciji koju je sačinilo Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice, te je ponuđena projektna varijanta koja se realizira najpribližnija prvobitnom projektnom rješenju zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, svečano otvorene 7. maja 1978. godine.

Zgrada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, useljena 1978. godine, tada je bila najveća pozorišna zgrada na prostoru bivše Jugoslavije, te je zbog svog ukupnog izgleda, projektnih rješenja i funkcionalnosti predstavljala najbolje i višestruko nagrađeno arhitektonsko rješenje u Jugoslaviji.

I danas ova zgrada predstavlja jednu od najkapitalnijih investicija u kulturnu infrastrukturu BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Općinsko vijeće Centar odobrilo 4,1 miliona KM za projekat prve faze rekonstrukcije stadiona Koševo

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

BNP Zenica predvodi dvogodišnji međunarodni projekt 'Feminističko čitanje klasika'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom