Najave     | 18.07.2018. 12:17 |

Studenti prava iz Evrope na Ljetnoj školi, tema zaštita kulturnog nasljeđa

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 18. jula (FENA) – Više od 50 studenta prava iz Evrope diskutovat će o zaštiti kulturnog naslijeđa na Sarajevskoj ljetnoj pravnoj školi (Sarajevo Summer ELSA Law School), koja će biti održana od 22. do 29. jula.

Tim povodom danas je na pres-konferenciji u glavnom gradu BiH predstavljen program Ljetne škole, koju je podržao Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ambasada Francuske u BiH.

- Program ovogodišnje škole predstavlja spoj međunardnog prava i historije evropske i bh. kulturne baštine. Bit će razmatrana pravna pitanja uništavanja kulturnog naslijeđa BiH za vrijeme agresije (1992.-1995.). Uvjeren sam da će takve teme izazvati veliki interes kod stranih studenata – izjavio je asistent na Pravnom fakultetu Mirza Hebib.

Posljednjih šest mjeseci trajale su organizacijske aktivnosti koje su uspješno okončane zahvaljujući direktoru Ljetne škole Mustafi Džihiću i studentima Pravnog fakulteta.

- Kulturno naslijeđe je veoma aktuelna tema, te želimo podići svijest o potrebi obnove fasade Pravosudne palate u kojoj se nalazi Pravni fakultet kao jednog od historijskog kulturnog naslijeđa Sarajeva i BiH – rekao je Džihić.

Uprava Pravnog fakulteta intenzivno radi na uspostavi kontakata i pokretanju procedure za izradu idejnog rješenja kako bi se pokrenuli postupci neophodni za obnovu fasade Pravosudne palate. Uporedo s tim bit će pokrenuta inicijativa da ta zgrada postane nacionalni spomenik.

Na pres-konferenciji je rečeno da Pravni fakultet u Sarajevu već petu godinu za redom prepoznaje značaj Ljetne škole, te u njenoj realizaciji pruža podršku Sektor za akademske aktivnosti.

- Studentima će o kulturnom naslijeđu govoriti eminentni predavači poput Gorčina Dizdara, Mirele Mulalić Handan, Milana Popadića, Maje Popovac, Helen Walasek, Carolyn Edgerton  i Tarika Durmiševića -  najavila je saradnica Sektora Fatima Pobrklić.  

Savjetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske u BiH Emmanuel Mouriez naglasio je da se Ljetne škola održava u godini koja je proglašena godinom kulturnog naslijeđa u Evropi.

- To je podoban alat da bi se kreirala mreža evropskih mladih pravnika. Zato smo ponosni da podržavamo ovu školu  – rekao je Mouriez dodajući da će francuski ambasador u BiH prisustvovati u nedjelju ceremoniji otvaranja škole u Domu Oružanih snaga BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Pravni fakultet organizirao 'Karijerne susrete za predstavnike pravosudne i advokatske zajednice'

Za Dan Pravnog fakulteta izložba odabranih naučnih radova

Agencija za nadzor osiguranja i Pravni fakultet zaključili sporazum o saradnji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana