Bosna i Hercegovina     | 18.07.2018. 13:16 |

Na vanrednoj sjednici Doma naroda PFBiH Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) – Na vanrednom zasjedanju delegati Doma naroda Federalnog parlamenta sutra bi se trebali izjašnjavati o jednoj tački dnevnog reda - Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Izjašnjavanje o navedenom zakonu bi trebalo biti po hitnoj proceduri, koju su sugerisali predlagači zakona: poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta BiH.

Ukoliko zakon bude izglasan u tom domu bit će omogućeno da stupi na snagu jer je nedavno jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu, pri čemu tom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Izrazili su stav da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Budući da je HDZ BiH protiv tog rješenja, Klub Hrvata bi u Domu naroda mogao potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi onda trebao odlučivati Ustavni sud FBiH.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji, kako navode predlagači, rješava probleme implementacije izbornih rezultata nakon Općih izbora u oktobru, a koji je nastao kao rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'