Bosna i Hercegovina     | 18.07.2018. 14:18 |

Klokić: Novcem Predstavništva RS-a u SAD-u neće se finansirati kampanja SNSD-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. jula (FENA) – Iz sredstava namijenjenih za finansiranje rada predstavništava Republike Srpske (RS) u inostranstvu neće biti finansirana nijedna aktivnost u vezi s vođenjem političkih kampanja bilo koje političke partije - navedeno je iz entitetskog Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

To je odgovor na pitanje poslanika Milanka Mihajilice, iz Klub SDS-SRS RS-a u Narodnoj skupštini.

Mihajlica je podsjetio da je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović 7. juna u Banjoj Luci razgovarala sa američkim stručnjacima iz oblasti političkih kampanja Džejsonom Ozbornom i Majklom Rubinom, a glavna tema bila je, naveo je, kampanja SNSD za prestojeće opće izbore u BiH.

Stoga je tražio odgovor "da li će ta aktivnost američkih predstavnika za vođenje političkih kampanja biti plaćena iz budžeta RS-a, iz sredstava namijenjenih za finansiranje predstavništava, prije svega u SAD-u“.

U pisanom odgovoru entitetski ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić je to negirao i podsjetio da su predstavništva RS-a u inostranstvu osnovana radi obavljanja poslova od interesa za RS u oblasti privredne, naučno-tehničke, kulturne, prosvjetne, socijalne, informativne, sportske i druge saradnje sa subjektima u svijetu.

-Predstavništvo u SAD-u, kao i ostala u svijetu, ne finansiraju, niti imaju pravo i mogućnost da finansiraju one aktivnosti koje nisu propisane uredbom Vlade – istakao je Klokić.

Sva pitanja koja se odnose na finansiranje izborne kampanje regulisana su, kako je podsjetio, izbornim i propisima o finansiranju političkih stranaka.

Željka Cvijanović je kandidatkinja SNSD-a za entitetsku predsjednicu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu