Bosna i Hercegovina     | 18.07.2018. 16:02 |

U Domu zdravlja u Tuzli od danas primjena e-legitimacije (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 18. jula (FENA) - Tuzlanski Dom zdravlja prva je javna zdravstvena ustanova u Tuzlanskom kantonu u kojem je počela primjena elektronske knjižice. Informatički tim Zavoda zdravstvenog osiguranja TK razvio je aplikaciju pomoću koje će osiguranici na osnovu bilo kojeg indentifikacionog dokumenta moći imati uvid u svoj status, a neće morati ovjeravati zdravstvene knjižice.

U toku godine Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona bilježi dva miliona posjeta osiguranika koji dolaze da ovjere knjižicu ili plate markicu.

Uvođenjem e-knjižica to za osiguranike registrirane u Službi porodične medicine tuzlanskog Doma zdravlja postaje prošlost. Cilj uvođenja ovog sistema je da se skrati vrijeme od traženja do pružanja zdravstvene usluge.

- Osiguranici neće dolaziti ovjeriti knjižicu nego će direktno ići ljekaru kada im je potrebna zdravstvena zaštita - kazao je direktor ZZO TK Mirsad Hodžić.

Uvođenjem e-knjižice u javno-zdravstvene ustanove napravljene su uštede kod softverskog rješenja u iznosu od četiri miliona KM.

- Uštede su i u vremenu, građanima i uposlenicima zavoda - rekao je premijer TK-a Jakub Suljkanović.

 Softver za e-knjižice rezultat je isključivo domaće pameti informacionog tima ZZO TK. Riječ je o jedinstvenoj aplikaciji ovakve vrste u BiH.

- To znači da će gužve koje su bile zbog ovjeravanja knjižica i zbog famoznih markica postati prošlost - istakao je ministar za zdravstvo TK-a Bahrudin Hadžiefendić.

Kreiranjem softvera 427 hiljada osiguranih osoba uvedeno je u bazu podataka. Njihovi podaci dostupni su u svim domovima zdravlja u TK.

- Olakšat će i našim zdravstvenim radnicima, jer će sve podatke imati u sistemu, i sve što je potrebno prilikom rada - navela je šefica Službe opšte porodične medicine DZ Tuzla Samira Srabović.

Osim tuzlanskog Doma zdravlja, iz ZZO TK poručuju da će i ostali domovi zdravlja u sistem e-knjižica ući do kraja ove godine. Nakon toga se očekuje i uvođenje e-recepata i e-bolovanja što će uveliko olakšati rad u ambulantama porodične medicine.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1999

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1rmRtsYveFupVo-UCgs2GAWck0oe3zJ7r?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'