Svijet     | 18.07.2018. 16:11 |

Odbrana sugerisala da Simatović nije komandovao 'Crvenim beretkama'

FENA Saopćenje

DEN HAAG/SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Na ponovljenom haškom procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, odbrana je insistirala da Simatović nije komandovao “Crvenim beretkama” u zapadnoj Bosni tokom operacije “Pauk” 1994. i 1995. godine.

Svjedok Dejan Slišković, koji je bio pripadnik Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, izjavio je da je Stanišić bio “glavnokomandujući” operacije “Pauk” u zapadnoj Bosni, a da je njegova naređenja provodio Simatović. Slišković je posvjedočio da je bio član obezbjeđenja Stanišićeve komande na Petrovoj gori, u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini, odnosno u Hrvatskoj.

U unakrsnom ispitivanju, Simatovićev branilac Vladimir Petrović pitao je svjedoka ko je tokom operacije “Pauk” bio komandant JATD-a.

Kako je pojašnjeno, u toj operaciji su JATD, formacija Željka Ražnatovića Arkana, “Škorpioni” i snage Vojske Republike Srpske (VRS) pomogli Fikretu Abdiću da, u sukobu sa Petim korpusom Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), povrati vlast u Velikoj Kladuši, odnosno Autonomnoj regiji Zapadna Bosna, koju je sam proglasio.

Slišković je prvo kazao da je komandant jedinice bio agent SDB-a Srbije Milan Radonjić, a njegov zamjenik “major” Dragan Filipović Fića.

Poslije dodatnog pitanja branioca, svjedok je rekao da je komandant JATD-a bio Simatović.
“Radonjić je bio ispod njega, ne znam ko je tu kome komandovao”, kazao je Slišković.

Stanišić, nekadašnji šef SDB-a Srbije, i njegov pomoćnik Simatović optuženi su kao protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja srpske dominacije. Zločine su, prema optužnici, činile jedinice SDB-a “Crvene beretke”, Arkanova garda i drugi.

Iako Stanišića i Simatovića optužnica ne tereti za zločine počinjene tokom operacije “Pauk”, tužioci o njoj izvode dokaze kao o obrascu djelovanja optuženih kao aktera udruženog zločinačkog poduhvata.

Na pitanje Petrovića da li zna da je Simatović tada bio “specijalni savjetnik” načelnika SDB-a Srbije, svjedok je odgovorio: “Meni su rekli da je Frenki glavni – kako su mi rekli, tako sam i prenio.”

Pozvan da razjasni zašto je prvo izjavio da je Radonjić bio komandant JATD-a, Slišković je ustvrdio da su Radonjić i Filipović “zamjenjivali” Stanišića i Simatovića kada oni ne bi bili u komandi na Petrovoj gori.

Na pitanje advokata Petrovića da li je ikada vidio ili čuo da Simatović na Petrovoj gori izdaje naređenje Radonjiću, Filipoviću ili oficiru “Crvenih beretki” Radojici Božoviću, Slišković je odgovorio negativno.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u trećoj sedmici avgusta, nakon ljetne pauze, javlja BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo