Kultura     | 18.07.2018. 16:18 |

U Goraždu predstavljen program "Kreativna Evropa"

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. jula (FENA) - U organizaciji EU info centra u BiH danas je u Goraždu predstavljen program "Kreativna Evropa". U obliku prezentacije „EU programi – od ideje do cilja“ predstavljene su različite mogućnosti za ustanove i organizacije u BiH za kandidovanje projekata na otvorene pozive.

Kako je pojasnila Aida Kalender, voditeljica Deska Kreativna Evropa za BiH, program „Kreativna Evropa“ pokriva dvije oblasti - kulturu i medije, a namjenjen je jačanju i razvoju kulturnog, kreativnog i audiovizuelnog sektora.

- Programi iz kulture podrazumijevaju žanrove muzike, vizuelne umjetnosti, teatra, stripa i fotografije i bit će finansirani iz Fonda EU uz uslov da zajedno apliciraju najmanje tri zemlje. Mi godišnje iz ovih sredstava uzimamo oko 500.000 eura, s obzirom na to da kao zemlja za učešće u ovom projektu izdvajamo oko 200.000 eura - kazala je Kalender.

Voditeljica EU Info centra Lejla Čamo naglasila je da svi projekti trebaju biti postavljeni na način da su za opšte dobro i da lokalne sredine imaju korist od njih.

- Aplikanti jasno moraju naznačiti ciljeve svojih projekata, uz ocjenu njihove izvodljivosti - istakla je Čamo.

Tokom prezentacije istaknuto je da će prvi veliki konkurs biti raspisan krajem augusta, vrijednost sredstava je i do 200.000 eura, a mogu aplicirati ustanove i pravna lica registrovana za ovu oblast.

Bosna i Hercegovina je dio ovog projekta od 2015. godine. Za period 2014.-2020. godina ukupni budžet Kreativne Evrope iznosi 1,46 milijardi eura.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'