Ekonomija     | 18.07.2018. 16:44 |

Obilježeno 15 godina kompleksa Panonskih jezera (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 18. jula (FENA) - Na današnji dan prije 15 godina otvoreno je prvo slano jezero u Tuzli. Za to vrijeme porastao je broj jezera, koja su postala prepoznata u Evropi. Panonska jezera danas su jedna od najposjećenih turističkih destinacija Tuzlanskog kantona.

Iako prepoznata od Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, u turističkoj ponudi BiH Panonska jezera još nisu našla svoje mjesto.

Volja, snaga i želja... Tako gradonačelnik Tuzle opisuje jednu od najznačajnih projekata Tuzle, koji je ovu nekada radničku i industrijsku sredinu, pretvorio u turističku atrakciju. Jedina slana jezera u Evropi... Nagrada Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za valorizaciju prirodnog naslijeđa 2012... Za 15 godina više od 3,7 miliona posjeta... Tuzla i dalje čeka da Turistička zajednica FBiH prepozna vrijednost kompleksa Panonskih jezera.

- Ja moram da izrazim protest protiv Federalne turističke zajednice. Nevjerovatno je ali istinito, u deset ljetnih turističkih top destinacija nema Panonskih jezera u Tuzli i nema Tuzle - kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na pres-konferenciji.

Unutar kompleksa Panonskih jezera nalaze se Slani slapovi, Arheološki park, neolitsko sojeničko naselje i Geološki muzej. Samo u prošloj godini ostvaren je profit od 19 miliona KM, ističe Maid Porobić, "Panonike" Tuzla.

- Obavljamo težak posao tokom cijele godine. Nije to samo ljetna sezona, mi smo dio gradske infrastrukture koja radi i zimske programe - kazao je.

Izgradnja kompleksa Panonskih jezera razvojni je projekt Tuzle osmišljen Straterijom razvoja Grada iz 2001. godine. Izgradnjom i unapređenjem turističkih sadržaja i turističke infrastrukture u okviru kompleksa Panonskih jezera, oblast turizma na području Tuzle značajno je uznapredovala. Ovim kompleksom riješen je veliki ekološki problem.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2000

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1azUB7iRH2Nen_vR52EIcQJAdAHBDIkis?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

Počinje prodaja sezonskih ulaznica po akcijskim cijenama za Panonska jezera u Tuzli

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo