Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDP BiH

Saopćenje

Predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Saša Magazinović komentarisao je Nacrt izvještaja izvjestitelja Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Christian Dan Prede.

„Ovaj izvještaj je još jedna potvrda da su domaće vlasti pokušale obmanuti javnost pričom o velikim reformama i iskoracima na putu ka Evropskoj uniji. Osim što je očigledno da se utrkivanje u okviru državnog vrha u obećanjima o datumu kada ćemo dobiti kandidatski status završilo porukom iz Strasbourga da će to uslijediti tek nakon izbora i formiranja novih vlasti na svim nivoima, iz izvještaja je vidljivo da i u drugim segmentima koji se prate nema napretka. Zapravo, postaje jasno da mi u Bosni i Hercegovni imamo posla sa ljudima koji puno pričaju, a malo rade. Pošto od priče nema ništa, i rezultati su vrlo skromni, pa u nekim oblastima čak i depresivni.

Kako su bh. vlasti loše i bahato radile u ovom mandatu pokazuje mnogo toga, ali se u tom pravcu izdvaja kritika iz nacrta izvještaja u kojoj se navodi da se Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta nije sastao 3 godine. Naša javnost je upoznata da je razlog tome insistiranje dijela bh. članova ovog zajedničkog tijela parlamenata BiH i EU da se u odlučivanje uvede i entitetsko glasanje. Svakome je jasno da BiH pristupa EU i da treba da se prilagodi evropskim pravilima, a ne obratno. Evidentni izostanak liderstva u ovom slučaju, ne samo u Parlamentu BiH nego i od strane Vijeća  ministara, Predsjedništva BiH, pa i stranaka koje čine vlast, je dokaz da na sceni imamo ljude koji zapravo čine sve da zaustave evropski put Bosne i Hercegovine.

Put u Evropsku uniju podrazumijeva niz reformi koje garantuju da bi u perspektivi i Bosna i Hercegovina postala država sposobna i kapacitirana da se obračuna sa kriminalom i korupcijom. U tome, dakle političkom kriminalu, leži ključni cilj zaustavljanja evropskog puta od strane lidera koji znaju da ono što za zemlju znači put u EU, za njih znači put u zatvor. Ti i takvi su manjina, ali trenutno vuku glavne konce. Oni se ne razlikuju ni po strankama, ni entitetima, ni etničkom porijeklu. Rade zajedno i složno da se zadrži status quo. Ovaj izvještaj je još jedna potvrda toga.

Rješenje je da se sa druge strane okupe svi oni koji nemaju oraha u džepovima, koji iskreno žele da država ide ka EU, koji žele da se zaista dešavaju reforme i da politička scena bude pročišćena na način da se sklone kočničari svih progresivnih procesa. U tome treba pomoći i EU.“, rekao je Magazinović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.