Svijet     | 19.07.2018. 13:07 |

Orban: Mađarski Jevreji mogu se osjećati sigurnim

FENA Internet

JERUSALEM, 19. jula (FENA) - Mađarski premijer  Viktor Orban,  nacionalista čija je politika izazvala zabrinutost među Jevrejima u njegovoj zemlji, izjavio je u četvrtak tokom posjete Izraelu da bi se oni trebali osjećati sigurnim pod njegovom vladom.

Tokom uzvratne posjete Izraelu godinu dana nakon što je ugostio premijera Benjamina Netanyahua u Budimpešti, Orban je potvrdio da će Mađarska imati "nultu toleranciju" prema antisemitizmu.

- Svi jevrejski građani u Mađarskoj pod zaštitom su vlade - izjavio je Orban, sudeći po hebrejskom prijevodu njegovih komentara mađarskim novinarima na početku razgovora s desničarskim izraelskim čelnikom. Ponosni smo da se samosvjesni Jevreji u Mađarskoj, koji slave i čuvaju jevrejsku tradiciju, mogu osjećati sigurnim - kazao je. 

Prošle je godine Orban izazvao zbrinutost među mađarskom jevrejskom zajednicom hvaleći mađarskog međuratnog čelnika Mikosa Horthyja, Hitlerovog saveznika, i korištenjem slika na plakatima američkog jevrejskog finasijera Georgea Soerosa u antiimigracijskoj kampanji. Svjetski jevrejski kongres procjenjuje da jevrejsko stanovništvo u Mađarskoj iznosi između 75.000 i 100.000 ljudi.  

Netanyahu i Orban, koji je osvojio treći uzastopni mandat od aprila prošle godine, pronašli su zajednički jezik po pitanju Sorosa, rođenog u Mađarskoj, i njegove podrške nevladinim organizacijama koje su kritikovale politike njihovih vlada. 

Netanyahuovo zbližavanje s Orbanom izazvalo je kritike izraelskih opozicijskih političara i podozrivost u Evropskoj uniji, gdje se mađarski premijer smatra neliberalnim prevrtljivcem.

Pozdravljajući Orbana u četvrtak, Netanyahu ga je nazvao "velikim prijateljem Izraela". Orban je izjavio da su bliske izraelsko-mađarske veze stvorene zahvaljujući njegovim "sjajnim ličnim odnosima" s Netanyahuom.

- Mađarski patriota i jevrejski izraelski patriota uvijek će pronaći nešto zajedničko - izjavio je Orban.

Obećavajući da će sarađivati "u bilo čemu povezanim s ratom protiv antisemitizma", Orban je kazao da je "taj fenomen u jačanju u zapadnoj Evropi i da je u slabljenju u istočnoj Evropi, i da također poprima formu izražaja protiv države Izrael".

Netanyahu je izjavio da i on i Orban "zajednički uviđaju da je prijetnja radikalnog islama realna“.

 Orban je izjavio da je Evropa "u krizi imigracije i terorizma". Kazao je da teroristi koriste prednost migranatskih ruta kako bi se domogli Evrope, "i mi moramo poduzeti mjere protiv tog fenomena".

Mađarska je objavila u srijedu da će napustiti migracijski sporazum UN-a prije njegove konačne ratifikacije, nazivajući ga "prijetnjom svijetu", prenosi Reuters.  

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Bećirović - Girgin: Jačat ćemo prijateljstvo i saradnju BiH i Republike Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo