Stranačke aktivnosti     | 19.07.2018. 13:43 |

Saopćenje za javnost Narod i Pravda

FENA Saopćenje

Prije nekoliko dana, 14. Jula napunilo se stotinu dana rada Vlade Kantona Sarajeva. U demokratskim zemljama je to trenutak kada cijelo društvo, opozicija, mediji, nevladin sektor i građani revidiraju (ne)uspješnost jedne vlade.

Ipak, u Sarajevu se niko nije ni osvrnuo na rad  najvažnije izvršne institucije, niti je ta sama Vlada prezentirala šta je radila ovih stotinu dana. To najbolje pokazuje da nemaju šta reći ili da se pak možda stide svog (ne)rada.

Bilo kako bilo, postoji jedan vrlo vidljiv rezultat prvih 100 dana Vlade premijer Zolja. To je vidljivo i masovno zapošljavanje u Javnom sektoru i pored moratorija na zapošljavanje, kao i smjenjivanje onih uspješnih, ali koji su se usudili misliti svojoj glavom i raditi u interesu građana. Pored stranačkog zapošljavanja i imenovanja podobnih, svi ostali procesi su zaustavljeni.

Stoga vas Narod pita:

-Zašto je zaustavljena jedna od najvažnijih reformi - reforma zdravstva?

-Zašto nisu počeli radovi na Prvoj transferzali, iako su novac i dokumentacija obezbjeđeni?

-Da li je profunkcionisao azil u Prači?

-Zašto je ponovo povećan broj pasa lutalica na ulicama Sarajeva i napada istih?

-Zašto nema nove zgrade MUP-a za koju su obezbjeđena sredstva?

-Zašto nije započeta realizacija EBRD-ovog kredita, esencijalnog za masovniju opravku zastarjele vodovodne mreže? Kraj je jula, građevinska sezona na izmaku i zar Sarajevo već nije trebalo biti veliko gradilište!?

-Zašto je u tišini i mimo radara javnosti, poništen konkurs za direktora ViK-a, koji su građani i zaposleni u ViK-u ocijenili kao jedan od najtransparentijih konkursa u zadnjih 30 godina ovog preduća?

-Zašto premijer Zolj još uvijek nije prešao prag ViK i posjetio ovo najvažnije komunalno preduzeće u KS? Zašto ni nakon 100 dana nije ušao u GRAS?

-Smijenjen je direktor GRAS-a. Ipak, situacija u ovom preduzeću se opet samo pogoršava, na štetu građana i budžeta Kantona Sarajevo. Šta više, na čelo ovog preduzeća ste opet imenovali čovjeka koji je već jednom smijenjen iz GRAS zbog lošeg rada. Zašto ste izabrali čovjeka koji je već jednom ojadio ovu firmu?

-Zašto u jeku turističke sezone ne radi šestosjed na Bjelašnici i kada će neko iz ministarstva i rukovodstva ZOI-ja odgovarati zbog ogromnih gubitaka u ovom sektoru?

 

-Zašto nije ispoštovan zakon po kojem rukovodstvo javne firme kojoj glavni zakonodavni organ Skupština Kantona izglasa nepovjerenje, mora biti smijenjeno?

-Također, zašto ste u Turistišku zajednicu imenovali dokazanog kriminalca koji je već upropastio jedno kantonalno preduzeće i kojem su građani, preko svojih izabranika u Skupština KS, već jednom rekli Ne pristupu javnom novcu i javnim firmama?

-Zašto nije implementirana strateška odluka o većem broju upisnih kvota na najtraženijim smjerovima koji našim mladim garantuju zaposljenje – na IT odsjecima?

-Zašto ne poštujete potpisane kolektivne ugovore?

-Zašto  blokirate zakazivanje sjednice Skupštine KS na kojoj, između ostalog, treba da se riješe važna pitanja za građane? Da li zato što bi se na toj Skupštini trebali razmatrati i izvještaji vaših direktora koje štitite?

-Zašto su vam fotelje direktora bliskih vašim stranačkim šefovima i tajkunima važnije od svih pozitivnih procesa koji su započeti u KS i usluga koje trebaju biti pružene građanima koji vas plaćaju?

 Znamo da novca u buđetu ima za povećanje plata ljekarima, medicinskim radnicima, nastavnicima, učiteljima i ovim ostalim sa kojima su potpisani kolektivni ugovori. Ipak, oni danas najavljuju štrajkove jer vi danas ne poštujete te ugovore, a imali ste čak i dodatni rebalans buđeta u kojem je bilo dodatnih sredstava.

Jedna od ključnih reformi je zakon o lokalnoj samoupravi koji je završen i pripremljen, ali ga ipak držite u fioci i niste ga dali u proceduru zbog pritisaka SDA-ovih načelnika koji ne žele da preuzmu dio odgovornosti koji im po Ustavu pripada.

Gospodo, obmanjujete javnost svojim lažnim javnim svađama, a u stvarnosti djelujete zajedno.

Sada već i ptice na grani znaju da SBB i SDA dijele iste „vrijednosti” kada god je riječ o stranačkom zapošljavanju, zaštiti dokazanog kriminala, kadriranju i zaustavljanju reformskih procesa u cilju ostanka podobih direktora na funkcijama i tako dalje i tako dalje. Dakle, vi u realnosti konstantno pokazujete da ste u stvari jedna partija koja radi samo za svoj interes.

Broj pasa lutalica na ulicama se povećava, broj GRAS-ovih minibuskih linija se smanjuje, broj inspekcijskih nadzora je u velikom padu, izdvanjanja za osjetljive kategorije se režu, dok se uduplava iznos koji može potrošiti sam premijer, Kanton je zadnjih dana zatrpan novozaposlenim stranačkim ljudima...  Dakle, sve ste pozitivne trendove uspjeli zaustaviti u stotinu dana rada Vlade. Nije li to onda razlog zbog kojeg niste napravili press konferenciju na kojoj biste pokazali učinke Vlade. Zašto se bojite pitanja naroda i novinara?

Ipak, sreća u ovoj cijeloj nesreći  je što za ovih nekoliko preostalih mjeseci do izbora ne možete baš sve pokvariti i poništiti sve ono dobro što je napravljeno u protekle tri godine.

I što je već svima jasno da vam narod, nakon oktobra, neće dati da te procese ikada više vodite.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Omer Hujdur: Najviše energije ka evropskom putu uložio je vrh Naroda i Pravde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo