Bosna i Hercegovina     | 19.07.2018. 14:14 |

Nije počela sjednica Doma naroda, u toku konsultacije Kluba Bošnjaka

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara nije još otvorila vanrednu sjednicu Doma naroda, koja je trebala početi u 13.00 sati, budući da se nije pojavio dopredsjedavajući doma Jasenko Tufekčić.

Prema neslužbenim informacijama, u Federalnom parlamentu u toku su konsultacije Kluba Bošnjaka nakon koji će biti poznat daljni razvoj događaja. 

Vanredna sjednica je zakazana s jednom tačkom dnevnog reda, a to je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

To bi se trebalo odvijati po hitnoj proceduri, koju su sugerisali predlagači zakona: poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ukoliko zakon bude izglasan u tom domu bit će omogućeno da stupi na snagu jer je nedavno jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu, ali tom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Izrazili su stav da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Budući da je HDZ BiH protiv tog rješenja, Klub Hrvata bi u Domu naroda mogao potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi onda trebao odlučivati Ustavni sud FBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo