Bosna i Hercegovina     | 19.07.2018. 14:49 |

Savez za promjene: Vlada, a ne Skupština može da poništi Izvještaj za Srebrenicu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19.jula (FENA) – Stranke Saveza za promjene traže da Vlada RS-a, prije sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS-a, donese odluku o stavljanju van snage odluke Vlade iz 2004. godine o prihvatanju Izvještaja Komisije za Srebrenicu, kao i da pripremi informaciju o razlozima za odbacivanje izvještaja.

Podsjećaju da je Izvještaj Komisije za Srebrenicu, zbog koje je posebnu sjednicu Skupštine RS-a zatražio predsjednik Milorad Dodik, usvojen kao rezultat presude Doma za ljudska prava, koji je obavezao tadašnju Vladu, a ne Narodnu skupštinu da ga usvoji.

-S obzirom na to da Narodna skupština RS, upravo zbog toga, ne može ni da poništi izvještaj, što je predsjednik RS-a najavio prije nekoliko dana, tražimo da to uradi Vlada – saopćeno je iz Saveza za promjene.

Zasjedanje parlamenta može uslijediti, dodaju, samo poslije stava Vlade koja je nadležna da Izvještaj stavi van snage.

-Ako to Vlada ne uradi i ne pripremi informaciju za Narodnu skupštinu RS, ovaj poziv je u tom slučaju besmislen i upućen organu koji nije nadležan za odlučivanje - dodaju.

Upozoravaju da je ovo veoma ozbiljna tema za RS-a o kojima "ne treba raspravljati pod pritiskom izbornih aktivnosti, već razumno i na osnovu čvrstih argumenata".

Zbog njenog značaja i ozbiljnosti, šefovi poslaničkih klubova stranaka Saveza za promjene će se odazvati pozivu da prisustvuju skupštinskom kolegijumu 23. jula i pokušati da, zajedno s drugim strankama, kako ističu, razumno i krajnje odgovorno donesu odluku koja će biti u najboljem interesu RS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'