Ekonomija     | 19.07.2018. 15:53 |

IT sektoru nedostaje 6.000 radnika

FENA Saopćenje

TUZLA, 19. jula (FENA) - Nedostatak adekvatne radne snage jedan je od velikih izazova s kojim se trenutno suočava informacijsko - komunikacijski (IT) sektor u Bosni i Hercegovini. Iako se radi o sektoru koji nudi zanimljivo radno okruženje i iznadprosječna primanja, odgovor na nedostatak radne snage IT kompanije ne mogu ponuditi samostalno, te ga je neophodno tražiti zajedničkim djelovanjem sa institucijama vlasti i obrazovnim sistemom.

Sve ovo bio je povod za današnji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića sa predstavnicima Bit Alijanse, asocijacije koja okuplja 46 kompanija iz IT sektora Bosne i Hercegovine i koje zapošljavaju 60 posto čitave radne IT radne snage u BiH.

- Softverska industrija ima potencijal da zaposli oko 6.000 ljudi u Bosni i Hercegovini u narednih pet godina. To je velika prilika za smanjenje stope nezaposlenosti, kao i sprečavanje migracija mladih osoba - rekao je generalni direktor Bit Alijanse Armin Talić, ističući da ova grana industrije, sa samo 4.000 zaposlenih generiše pola milijarde KM izvoza, što je pola od iznosa koji generiše drvna industrija, kao najveća izvozna grana.

I pored svih benefita koje nudi ova grana privrede, još uvijek je slab interes mladih osoba za školovanje u ovom pravcu.

S tim u vezi danas je predloženo nekoliko mogućih modela, koji bi mogli biti svojevrstan odgovor na ovaj izazov. Prije svega to se odnosi na izmjenu zakonskih rješenja kojima bi se omogućilo pokretanje specijalističkog, dvogodišnjeg studija na Univerzitetu u Tuzli, a sa ciljem školovanja kadrova za ovu oblast. Također, bilo je govora o otvaranju IT gimnazija, u vezi sa čim je Tuzlanski kanton već pokrenuo određene procedure.

Također, bilo je govora i o nabavci i instaliranju IT laboratorije u okviru Univerziteta u Tuzli, a koja bi modernizirala nastavni proces, te doprinijela skraćivanju vremena prilagodbe budućih IT stručnjaka izazovima koje pred njih budu postavljali budući poslodavci.

- IT kompanije su spremne i ući u jedan ovakav investicijski projekat na Univerzitetu, pa u određenom omjeru, zajedno sa Vladom finansirati izgradnju takvog laboratorija - rekao je direktor Talić.

Premijer Suljkanović istaknuo je da će Vlada TK "priči budućnosti" i svakoj progresivnoj ideji dati podršku.

- Mi već tragamo za određenim rješenjima kako bismo spriječili ili bar smanjili migracione procese, posebno mladih osoba, a ove inicijative nude neka od mogućih rješenja. S tim u vezi Vlada će intenzivirati saradnju sa Bit Alijansom, a posebno u vezi sa izradom strateškog dokumenta kroz koji ćemo skenirati IT potencijale u našem kantonu i ponuditi pravce za njegov brži razvoj, kao i kroz održavanje eventualne konferencije u Tuzli, a čiji bi cilj bilo povećanje svjesnosti građana, a posebno mladih, o potencijalima IT industrije u Bosni i Hercegovini - rekao je premijer Kantona Jakub Suljkanović.

Osim premijera Suljkanovića, uime Vlade današnjem sastanku su prisustvovali ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i pomoćnica ministra privrede za razvoj Erna Kusturica, dok su IT sektor, uz direktora Talića, predstavljali direktori kompanija ABC software development i H&H Inc. Zlatan Mulabegović i Senad Karić, te dekan Prirodno- matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vedad Pašić, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Premijer TK ambasadorici Lagerlöf čestitao ulazak Švedske u NATO

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo