Bosna i Hercegovina     | 19.07.2018. 17:37 |

Tufekčić: Klub Srba Doma naroda PFBiH traži smjenu Puzigaće

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasenko Tufekčić kazao je danas novinarima da će delegati iz Kluba Srba tog doma danas zatražiti smjenu potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće (Savez nezavisnih socijaldemokrata) sa te pozicije.  

Izrazio je razočarenje slijedom događaja na sjednici Doma naroda koja je trebala biti održana danas, a na kojoj je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, jer su predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara i Puzigaća bili spremni potpisati zahtjev za vitalni nacionalni interes.

- Puzigaća dolazi iz Kluba Srba i nije imao njihovo ovlaštenje i podršku da to uradi - poručio je  Tufekčić, te najavio da će Klub Srba smjenu Puzigaće tražiti na redovnoj sjednici koja je zakazana za 26. juli.  

Dodao je da je neupitno usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH kako bi se mogli implementirati izborni rezultati i spriječila kriza vlasti u Federaciji BiH.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji je jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu, predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Vanrednom zasjedanju Predstavničkog doma nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS) koji su iznijeli stav da je zakazivanje sjednice suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi u Parlamentu, kao i da je Zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i s Ustavom FBiH.

Nasuprot kolegama iz Kluba HDZ-HNS, predlagači tvrde da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju federalnog Doma naroda.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta