Najave     | 20.07.2018. 09:30 |

Sutra počinju Dani kulture Bosanski Petrovac, u nedjelju 'Prva kosa Grmeča'

FENA Saopćenje

BOSANSKI PETROVAC, 20. jula (FENA) - Manifestacija "Dani kulture" Bosanski Petrovac bit će otvorena sutra Domu kulture pozorišnom predstavom PMS - Post Muški Stres.

U nedjelju bit će održana i 10. jubilarna "Prva kosa Grmeča".

Ove godine organizatori žele napraviti rekapitulaciju posljednjih deset godina organizovanja manifestacije, sa osvrtom na prvu kosidbu 2009. godine, da se pokaže kako entuzijazam od lokalnog događaja mogže napraviti međunarodni.

Ove godine se očekuje dolazak i učešće kosaca iz Crne Gore i Srbije i ostalih susjednih država, najavljeno je iz JU "Centar za kulturu i obrazovanje" Općine Bosanski Petrovac.

Cilj revijalnog dijela "Prve kose Grmeča" pod nazivom "Otkos mira i tolerancije" je da se pokaže da Bosanski Petrovac zaista oslikava "BiH u malom", gdje različitost predstavlja most zajedničkog puta ka Evropi kao partnera sa jakim identitetom, a mir, tolerancija i dijalog su jedini pravi način.

U takmičarskom dijelu se očekuju najjače konkurencije, viteško i fer nadmetanje, iz kojeg će izaći najbolji kosac čija je pobjeda rezultat fizičke spremnosti, tehnike i duha.

Njegujući kosidbu, folklor - u načinu oblačenja, duhovno i kulturno uzdizanje naroda sa naših krajeva, ali i šire, vraćanje tradiciji bosanskohercegovačkog sela i seoskog turizma, promovira se način života, satkan od entuzijazma, volje i borbe za opstanak krajiškog čovjeka, navode organizatori.

Tokom Dana kulture Bosanskog Petrovca od 21. do 28. jula bit će organiziran različiti kulturno zabavni programi, prodajna izložba narodnih rukotvorina i proizvoda, te aeromiting.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU obnovila Gradsku tržnicu u Bosanskom Petrovcu - Praktična realizacija održivosti i napretka

Novalić: Nismo odustali od izgradnje ceste Sarajevo - Bihać preko Bosanskog Petrovca (VIDEO)

U Bosanskom Petrovcu izvedena pozorišna predstava povodom Mjeseca mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo