Bosna i Hercegovina     | 20.07.2018. 12:25 |

Pokrenute aktivnosti za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih materija

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. jula (FENA) - Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde pokrenulo je proceduru za upostavu poligona za uništavanje eksplozivnih materija na području ovog kantona. Na posljednjoj sjednici Vlade BPK usvojena je Odluka o utvrđivanju javnog interesa na budućoj lokaciji, kojom će se sistemski i dugoročno riješiti ovo pitanje.

Ministar privrede Anes Salman naglašava da je uspostava poligona potreba koju su iskazali privredni subjekti, prvenstveno kompanija namjenske industrije "Ginex" koja dostavila zahtjev, kako bi sve proizvode koji nemaju karakteristike pogodne za tržište mogli bezbjedno uništiti, vodeći računa o zdravlju i sigurnosti građana.

- Timovi Federalne uprave civilne zaštite uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao i eksplozivnih sredstava koja nastaju kao nus proizvod u proizvodnji, ranije su vršili na lokaciji Crijeteža. Međutim to više nije izvodivo s obzirom na to da lokalitet na kojem se nalazio poligon graniči s privatnim posjedima koje su vlasnici počeli koristiti. Želeći da što prije stvorimo uslove za uspostavljanje novog poligona, pokrenuli smo ove aktivnosti i na nivou Vlade utvrdili prijedlog odluke koji smo uputili Skupštini BPK u dalju proceduru - pojasnio je resorni ministar.

Po njegovim riječima, budući poligon bit će smješten na površini od oko 10.000 m² na području katastarskih općina Berič i Ilovača.

- Radi se o jednom brdsko-planinskom prevoju, gdje u radijusu od jednog kilometra nema nijednog stambenog objekta, tako da će, i u odnosu na ono što je iskazano kroz sam elaborat Uprave civilne zaštite FBiH, na ovom mjestu biti osigurano bezbjedno  uklanjanje, odnosno uništavanje svih onih ekspolozivnih sredstava, kao i drugih sredstava koji nemaju tu kakvoću da bi išli na tržište - kazao je ministar privrede BPK Goražde.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije i činjenicu da se već značajne količine eksplozivnih materija nalaze u skladištima privrednih subjekata kao i druga NUS-a koja su u međuvremenu pronađena, a koji trebaju biti bezbjedno uništena, resorni ministar vjeruje da će ovo pitanje što prije doći na dnevni red kantonalne Skupštine.

Nakon odobravanja odluke, ministarstvo će krenuti u postupak kojim će podnosiocu zahtjeva, u skladu sa Zakonom o šumama BPK Goražde, omogućiti krčenje šume na lokaciji budućeg poligona za uništavanje eksplozivnih materija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana