FENA biznis     | 20.07.2018. 12:57 |

BBI banka i KS: Privrednicima na raspolaganju 47 miliona KM po stopi od 0%

FENA Saopćenje

Ministar privrede Kantona Sarajevo dr. Muharem Šabić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji kojim je uspostavljena nova, povoljna finansijska linija za privrednike sa područja KS. Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Kantona, dobiju finansiranja po stopi od nula posto. Za realizaciju Ugovora BBI je osigurala sredstva u iznosu većem od 47. miliona KM (47.800.000,00 KM) dok je za subvenciju profitne marže od tri posto Ministarstvo privrede KS obezbjedilo iznos od dva miliona KM.

"Ovo je odlična prilika za privrednike da sredstva za unapređenje i razvoj poslovanja, nova zapošljavanja i rast dobiju po stopi od nula posto. Projekat pomoći razvoju privrede Ministarstvo provodi, evo već treću godinu zaredom i imamo jako dobre rezultate. U prethodne dvije godine iz subvencioniranih linija finansiranja, za privredu Kantona Sarajevo, obezbjedili smo oko 65 miliona KM. Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do jedan milion KM, sa rokom otplate od 36 do 84 mjeseci. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna finansijska sredstva imaju proizvodne, a posebno izvozno orjentisane djelatnosti", izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

Prema njegovim riječima, pravo na sredstva po ovoj finansijskoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede i Javnim pozivom, koji će iduće sedmice biti objavljen u sredstvima javnog informisanja. Izbor krajnjih korisnika vršiti će se na osnovu kriterija iz Javnog poziva i na osnovu razvojnih programa/projekata, te dodao da Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede provođenjem ove i niza drugih poticajnih mjera stvaraju poslovno okruženje koje će pogodovati osnivanju novih subjekata male privrede, razvoju i uspješnosti već postojećih privrednih subjekata.

Ovakve linije BBI banka upostavila je i sa drugim kantonima i općinama u BiH i one predstavljaju dobar model privatno-javnog partnerstva. "BBI banka nastavlja pružati neophodnu podršku privredi kroz model privatno-javnog partnerstva. Ovo je odlična prilika jer privrednici za sredstva iz ove linije neće plaćati profitnu maržu. Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća. SME su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su ovakvi klijenti u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Kantona Sarajevo kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija", izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Azra Baščelija, vlasnica predškolske ustanove „Bonum“, koja je među prvima iskoristila sredstva iz Subvencionirane linije KS predstavila je svoju uspješnu priču. „Bonum“ je sredstva iskoristio za proširenje i uređenje svojih smještajnih kapaciteta, te na taj način i povećao obim poslovanja i broj zaposlenih.

Svoju uspješnu priču predstavio je i Jasmin Đozić čija se kompanija „Albat“ bavi prodajom i servisiranjem rezervnih izvora napajanja, alternativnih izvora napajanja i opreme za energetiku, koji je zahvaljujući ovim sredstvima počeo izvoziti u zemlje regiona.


Bosna Bank International d.d. Sarajevo
Trg djece Sarajeva bb, 71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 33 275 221
Fax: +387 33 203 122
Email: alma.redzepagic[at]bbi.ba
Web: www.bbi.ba
Facebook: www.facebook.com/bbibanka

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Otvorena online registracija za 11. Sarajevo Business Forum

Potpisani prvi ugovori iz subvencionirane linije za privrednike SBK

Iskoristite BBI akcijsku ponudu na depozite do 20.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo