Svijet     | 20.07.2018. 13:50 |

Odgođeno potpisivanje mirovnog sporazuma u Južnom Sudanu

FENA Internet

JUBA, 20. jula (FENA) - Južnosudanske pregovaračke strane odgodile su potpisivanje "preliminarnog" sporazuma o diobi vlasti u susjednom Sudanu.

Južnosudanski ministar  informiranja Michael Makuei izjavio je za državni radio da su zaraćene strane izrazile neslaganje oko nekih otvorenih pitanja koja se moraju riješiti prije potpisivanja sporazuma.

- Nažalost do ovog momenta nijedna od strana nije spremna da potpiše, i kao rezultat toga, naš pregovarački tim odlučio je da pošalje predstavnike u Jubu kako bi se konsultovali s čelništvom i vladom Južnog Sudana i vratili bi se s rješenjem otvorenih pitanja - izjavio je Makuei iz sudanske prijestonice Khartouma.

Sudan predvodi posredničke napore koje je inicirao istočnoafrički regionalni blok IGAD, u pokušaju nalaženja političkog rješenja južnosudanskog sukoba koji je već ušao u petu godinu.

Makuei je kazao da su frakcije izrazile neslaganje u poljima vladavine, širenja parlamenta i povećanja broja saveznih država.

Južni Sudan je zahvaćen građanskim ratom krajem 2013. i taj je sukob stvorio jednu od najbrže rastućih izbjegličkih kriza u svijetu. UN procjenjuju da je oko četiri miliona Južnosudanaca raseljeno interno i eksterno.

Mirovni sporazum postignut u aprilu 2015. između suparničkih čelnika pod pritiskom Ujedinjenih nacija doveo je do stvaranja prelazne vlade nacionalnog jedinstva, ali je propao nakon obnovljenih sukoba u 2016., prenosi Xinhua. 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana