Svijet     | 20.07.2018. 13:10 |

Rusija insistira da Sjedinjene Države oslobode Mariju Butinu

FENA Internet

MOSKVA, 20. jula (FENA) - Ruska vlada insistira na oslobađanju aktivistice za pravo na nošenje oružja Marije Butine koja je optužena da je radila kao prikriveni agent u SAD-u, nazivajući njeno hapšenje "farsom". 

Ruski ambasador u SAD-u, Anatolij Antonov, izjavio je na konferenciji za novinare u Moskvi da su optužbe protiv Butine neutemeljene i da američke vlasti "pokušavaju da je slome" uskraćujući joj konzularne posjete nekoliko dana nakon hapšenja.

Predstavnici ruske ambasade u četvrtak su obišli Butinu i navode u saopćenju da je ona dobrog zdravlja, ali da "ima poteškoća u adaptiranju na zatvorske uslove". 

Antonov je izjavio da Moskva radi na njenom vraćanju u Rusiju. Dodao je da je rusko ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo kampanju "Oslobodite Mariju Butinu".

Američki savezni tužioci optužili su Butinu u ovoj sedmici da je bila prikriveni ruski agent i da je radila na infiltriranju u američke političke organizacije, među kojima je Nacionalno udruženje za vatreno oružje, prije i nakon izbora Donalda Trumpa za  predsjednika.

Butina, (29), negira te navode, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajinski zvaničnici: U ruskom raketnom napadu na Dnjepropetrovsk osam poginulih, 21 osoba ranjena

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana