Svijet     | 20.07.2018. 14:39 |

Abbas: Jerusalem je vječna prijestonica Palestine

FENA Internet

RAMALLAH, 20. jula (FENA) – Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas potvrdio je - u reakciji na tek usvojeni zakon o nacionalnoj jevrejskoj državi usvojen u izraelskom Knessetu -  da će grad Jerusalem biti trajna prijestonica države Palestine i da mir i sigurnost neće biti ugroženi dok grad ostane takav.

Ured predsjednika navodi u saopćenju da novi zakon "neće promjeniti istorijsku situaciju Jerusalema kao prijestonice okupirane države Palestine, i neće obeshrabriti naš narod od njegove legitimne borbe protiv okupacije i na uspostavi nezavisne države". 

- Taj zakon jedna je od formi urote protiv našeg narativa i našeg nacionalnog cilja, posebno Jerusalema sa svojim svetinjama - navodi Abbas zu izjavi.

Predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da intervenira i preuzme svoje odgovornosti kako bi spriječila usvajanje tih rasističkih zakona i da izvrši pritisak na Izrael da ispuni svoje obaveze provođenja njenih rezolucija.

Abbas je također potvrdio pravo palestinskog naroda na povratak na svoju zemlju i sveto i nepoljuljano pravo na povratak palestinskih izbjeglica njihovim domovima garantirano međunarodnim pravom i utkano u rezoluciju 194 Ujedinjenih nacija, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Desetine jevrejskih doseljenika upalo u kompleks Al-Aqse

Abbas: Sjedinjene Države su 'odgovorne za krvoproliće' u Pojasu Gaze

Abbas tokom susreta s Blinkenom govorio o potrebi potpunog prekida vatre u Gazi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu