Regija     | 20.07.2018. 14:22 |

Slovenija odbacuje tvrdnje nevladinih udruga o kršenju ljudskih prava azilanata

FENA Agencije

LJUBLJANA, 20. srpnja (FENA) - Slovenija odbacuje tvrdnje nevladinih udruga da prisilno vraća migrante u Hrvatsku i BiH iako su izrazili želju za dobivanjem azila u Sloveniji i u ministarstvu unutarnjih poslova ponavljaju da se radi o manipulaciji jer mnogo migranata zloupotrebljava institut međunarodne zaštite.

U razgovoru za Slovensku televiziju državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic rekao je da ne stoji tvrdnja organizacije Amnesty International da Slovenija prisilno deportira tražitelje azila i da u Sloveniji praktično nije moguće dobiti azil.

"Samo u prvoj polovici srpnja kod nas je status azilanta zatražilo 159 ljudi", kazao je Šefic, prenosi Hina.

No, po njegovim riječima, svi stranci koji se nađu na slovenskom teritoriju i zatraže azil najprije se upućuju u centar za prihvat azilanata gdje moraju podnijeti i formalnu molbu za dobivanje statusa međunarodne zaštite, no mnogi se na to ne odlučuju nego napuštaju tu ustanovu i odlaze, želeći dalje u zapadne zemlje.

"Mnogo takvih osoba odmah napušta centar za azilante, često niti ne podnijevši molbu za azil. Sve takve osobe policija kad zatekne na našem teritoriju smatra strancima bez statusa i onda vraća u države odakle su došli. Tih je slučajeva vrlo mnogo i svjedoči kako se institut međunarodne zaštite zapravo zlorabi", kazao je Šefic.

Najnovije izvješće organizacije Amnesty International potvrdilo je ranija novinska izvješća iz Velike Kladuše i Bihaća u kojima migranti tvrde da se iz Slovenije masovno vraćaju ljudi kojima slovenski policijski službenici nisu dopustili da podnesu molbu za azil.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo