Bosna i Hercegovina     | 20.07.2018. 15:21 |

KUIP KS: Za rješavanje problema ulične prodaje neophodna sistemska rješenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. jula (FENA) - Inspektori tržišno-turističke inspekcije još od osnivanja Uprave 2009. godine prepoznali su problem nelegalne ulične prodaje jednim od gorućih problema u Kantonu Sarajevo na čijem suzbijanju kontinuirano rade u svojim redovnim aktivnostima, ali i na osnovu prijava pravnih i fizičkih osoba, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS).

Razumijevajući problem sa kojim se susreću pravovremeno su odgovorili i na svaki dosadašnji zahtjev JP Tržnice-pijace KS i u saradnji sa policijskim organima nadzore provodili oko prostora pijaca na području cijelog Kantona, kao i na svim frekventnim ulicama Sarajeva.

Kako se navodi u saopćenju, to pokazuju i statistike efektivnosti prema kojima je Uprava u prvoj polovini 2018. pred nadležnim sudovima pokrenula 85 prekršajnih postupaka protiv nelegalnih prodavaca, od kojih su svi višestruki ponavljači u prekršaju, a izuzeta je i roba kojom je izvršen prekršaj u novčanoj vrijednosti od 46.728 KM i predana Direkciji za robne rezerve KS, navodi se u saopćenju KUIP-a.

Iako inspektori, kako kažu, ulažu velike napore na rješavanju ovog problema, mobilnost prekršitelja, nemogućnost identifikacije i blaga kaznena politika suda, samo su neki od faktora koji otežavaju njihov rad.

Pored toga, naglašava se da je ulična prodaja već niz godina problem sa kojima se bori isključivo kantonalna inspekcija, a s obzirom na to da je pojava crnog tržišta posljedica socio-ekonomskih prilika društva te to zahtijeva i uključivanje svih relevantnih subjekata na rješavanju ovog problema, poručuju iz KUIP-a.

Imajući u vidu i činjenicu da je Grad Sarajevo postao prepoznatljiva turistička destinacija sa više od milion turista na godišnjem nivou, ulična prodaja doprinosi i lošem turističkom imidžu grada, radi čega su neophodna sistemska rješenja.

Uz napomenu da nadzor u dijelu nelegalnog zauzimanja javnih površina kontrolišu općinske komunalne inspekcije, KUIP najavljuje nastavak ativnosti na realizaciji Akcionog plana na suzbijanju nelegane prodaje u KS, kao i pojačane nadzore u segmentu suzbijanja sive ekonomije, rada na crno i kontrolu izdavanja fiskalnih računa te kontrolu obračuna i uplate boravišne takse, kao i članarine Turističkoj zajednici KS, ističe se u saopćenju KUIP-a KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada KS dala saglasnost na upošljavanje 17 kantonalnih inspektora

KUIP KS - Kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta

KUIP KS: Na tržištu KS dosad nije pronađen proizvod koji je sporan u Hrvatskoj

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana