Bosna i Hercegovina     | 21.07.2018. 20:26 |

Tradicionalni memorijalni pohod Visojevica 2018. prošao uspješno

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Tradicionalni memorijalni pohod Visojevica 2018. koji je organiziran danas prošao je uspješno, potvrdila je Feni predsjednica Planinarskog društva 'Igman' Sarajevo Suada Filipović.

Pohod na Visojevicu održan je u znak sjećanja na Mustafu Dovadžiju i Janka Balordu, ilegalce iz Drugog svjetskog rata svirepo mučene i bačene u jamu Bezdan, kao i na žrtve stradale tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. godine.

- U pohodu je bilo oko 100 učesnika, što članova planinarskih društava sa područja Kantona Sarajevo tako i članova udruženja UABNOR Stari grad i Ilijaš. Sve je prošlo u najboljem redu, obišli smo sva spomen-obilježja koja smo planirali, koja inače tradicionalno obilazimo, položili cvijeće, odali počast i imali druženje u planinarskom domu na Ozrenu - kazala je Filipović.

Kako je bilo i planirano programom 46. manifestacije 'Visojevica', položeno je cvijeća na spomenike Mustafi Dovadžiji i Janku Balordi i odata počasti te položeno cvijeća na grob narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Mirka Lazića.

U znak sjećanja na žrtve rata u BiH cvijeće je položeno i na spomen-obilježju palim borcima 1992.-1995. na Vratniku, Hair-česmi u Srednjem te u Sokolini kod Srednjeg gdje su u ratu 1992.-'95. stradali mještani Ahatovića.

Sudionici će obišli jamu Bezdan i položili cvijeće na spomen-ploču pored te jame.

Mustafa Dovadžija bio je kurir pokrajinskog komiteta KPJ za BiH, a on i njegov suborac Janko Balorda likvidirani su i bačeni u jamu Bezdan duboku 207 metara. Tek 1956. otkriveni su njihovi posmrtni ostaci, sahranjeni su nedaleko odatle, na brdu Jela. PD "Igman"Sarajevo i Sreski odbor boraca NOR-a spomenik su im podigli 27. jula 1956. godine, a obnovljen je 2008. sredstvima Općine Ilijaš.

Manifestacija 'Visojevica' održava se u okviru obilježavanja 27. jula - Dana ustanka naroda i narodnosti BiH, a 46. pohod ratnim stazama organiziraju PD "Igman" i UABNOR Stari Grad Sarajevo. Po tradiciji, tom događaju prisustvuju i članovi raznih planinarskih društava, drugi ljubitelji prirode te ostali gosti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo