Bosna i Hercegovina     | 23.07.2018. 14:14 |

Nastavljena ekshumacija iz jame Golubnjača na području Drvara

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Ekshumacija posmrtnih ostataka iz masovne grobnice jame Golubnjača, na području Drvara, nastavljena je danas, a ekshumirani su posmrtni ostaci jedne žrtve.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengoić kazala je Feni da je ekshumacija počela 16. jula, te da je od početka ekshumirano devet žrtava.  

Napominje da je riječ o primarnoj masovnoj grobnici iz koje su ekshumirani uglavnom kompletni posmrtni ostaci. Prema informacijama instituta za nestale osobe BiH pretpostavlja se da je riječ o žrtvama iz proteklog rata.

Radi se o prirodnoj jami koja je duboka 64 metra i iz koje su izvađene veće količine smeća, 65 kamionskih guma i neeksplodirana minsko eksplozivna sredstva, ostaci civilne odjeće i jedne vojničke cipele.  

- Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite iz jame su izvadili neeksplodirana minsko eksplozivna sredstava, nakon čega je Alpinistički tim FMUP-a iznio posmrtne ostatke - kazala je Čengić.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci bit će prevezeni u prosekturu Gradskog groblja Banja Luka gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu kako bi se utvrdio tačan identitet ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Čengić podsjeća da je na području Drvara 2001. godine, 800 metara udaljenosti od ove jame, u drugoj prirodnoj jami Golubnjača pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 19 žrtava. Riječ je o prirodnoj jami dubine 45 metara.

Ekshumacija, kojom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH, bit će nastavljena  i u narednom periodu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Identifikovana još jedna žrtva iz Srebrenice

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!