Bosna i Hercegovina     | 23.07.2018. 15:01 |

ICMP izražava saučešće povodom smrti Hatidže Mehmedović

FENA Saopćenje

HAAG, 23. jula (FENA) - Povjerenici i osoblje Međunarodne komisije za nestale osobe izrazili su svoje saučešće Udruženju Majke Srebrenice nakon što je u nedjelju, poslije duge bolesti, preminula predsjednica Udruženja Hatidža Mehmedović.

- Hatidža je predstavljala snage koje su učinile da Majke Srebrenice postanu snažna moralna sila i primjer za preživjele diljem svijeta - izjavila je danas generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger.

- Ona je odgovorila na zločin koji je počinjen nad njenom porodicom tako što je intenzivno tragala za pravdom. Ona je u sebi objedinjavala saosjećanje sa žrtvama i odlučenost traganja za istinom - dodala je Bomberger.

Hatidžin muž, dva brata i dva sina su ubijeni u genocidu 1995. godine. ICMP je pomogao u identifikaciji Hatidžine braće 2004., a muža i dvojice sinova 2010. godine. Hatidža se vratila da živi u Srebrenici 2003. godine. 

Od 2001. godine, nakon što je uvedena DNK analiza na osnovu masovnog sekvenciranja, ICMP je identificirao 6.940 od 8.000 srebreničkih žrtava. Ovaj proces identifikacije se nastavlja: 35 žrtava koje su identificirane u skorije vrijeme su 11. jula ova godine ukopane u Memorijalnom centru Potočari, saopćeno je iz ICMP-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović: Svojim djelima i angažmanom Sidran je zadužio nas i buduće generacije

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'