Bosna i Hercegovina     | 23.07.2018. 18:03 |

Ministar Osmanović i načelnik Ajnadžić posjetili Arhiv BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Ministarstvo civilnih poslova BiH i Općina Centar Sarajevo pružit će pomoć radu Arhiva Bosne i Hercegovine.

Rekli su to ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić prilikom današnje posjete Arhivu, gdje ih je direktor ove institucije Saša Klepić upoznao sa planovima i organizacijom arhivske struke u BiH s ciljem daljeg jačanja i poboljšanja funkcionisanja.

- U Arhivu BiH tražimo najbolje načine da se uklopimo u savremenu eru. To se prvenstveno odnosi na proces digitalizacije, da se uz restauraciju građe radi i digitalizacija kako bi se dokumenti sačuvali u elektronskoj verziji - rekao je Klepić.

U prošloj godini zahvaljujući donaciji Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju - TIKE u iznosu od 35.000 eura Arhiv je uspio adaptirati tri od 22 prostorije, a u svrhu zaštite važnog dijela bh. kulturno-historijske baštine za buduće naraštaje.

U toku je i projekt rekonstrukcije nove čitaonice Arhiva BiH, koja će istraživačima omogućiti lakši i efikasniji pristup arhivskoj građi.

- Neke od prostorija su u izuzetno lošem stanju, zbog čega je neophodna što skorija adaptacija kako bi se arhivska građa zaštitila i sačuvala - dodao je Klepić.

Sagovornici su obišli radne prostorije Arhiva BiH, kao i adaptirane depoe i stubište, a što je realizirano uz pomoć stranih donatora, te one prostorije kojima je neophodna hitna rekonstrukcija radi adekvatne zaštite arhivske građe.

Osmanović je podvukao će Ministarstvo dati punu podršku daljnjim aktivnostima Arhiva BiH, a načelnik Ajnadžić iskazao spremnost Općine Centar da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne adaptaciji, saopćeno je iz Arhiva BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo stipendije učenicima i studentima

Izložba "Štampa Arhiva BiH 1851-1945." otvorena u povodu Dana arhivske službe u BiH

Potpisan Sporazum o saradnji između Arhiva BiH i Državnog arhiva Crne Gore

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu