Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 12:55 |

EU info centar prezentirao EU program - Od ideje do cilja

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 24. jula (FENA) – EU info centar u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu prezentirao "EU program – Od ideje do cilja“ s ciljem motivacije aplikanata da konkurišu za programe Evropske unije: Kreativna Evropa, Evropa za građane i Horizon 2020. 

Kreativna Evropa je fond Evropske unije za podršku projektima u kulturi i audio-vizuelnom sektoru za period od 2014. do 2020.godine, i iznosi 1.460.000.000 eura.

Bosna i Hercegovina je tom programu pristupila 2014. godine u julu potpisivanjem Memoranduma i plaća svake godine ulaznu kartu u iznosu od 205.000 eura.

Voditelj Deska Kreativne Evrope u BiH Aida Kalender, ekspert evaluator za Horizon 2020 i koordinatorica događaja Noć istraživača BiH Aiste Lehmann i kontakt osoba za program Evropa za građane i stručni savjetnik u Ministarstvu pravde BiH Goran Kučera su predstavili osnove, ciljeve i prioritete programa, tehničke karakteristike poziva, te načine preispitivanja vlastitih ideja.

- Naš cilj je kroz promociju ovog fonda povećati broj aplikanata iz BiH i samim tim i sredstava koja se povlače za kulturu i kulturni sektor u našoj državi – kazala je Kalender.

Naš kulturni sektor, navela je ona, relativno dobro povlači sredstva iz ovog fonda, moglo bi biti i bolje, ali ove godine prvi puta JU MESS festival iz Sarajeva povukao je sredstva u maksimalnom iznosu od 200.000 eura za projekt na kome su oni lider, a Sarajevo film festival svake godine redovno dobija sredstva iz Fonda Kreativna Evropa.

Kalender je podsjetila da Fond traje do 20120. godine, ali nakon toga pojavit će se novi program i već se radi na njemu, a kako se najavljuje, bit će izdvojena i veća sredstva, a ovakvi događaji služe za promociju samog procesa apliciranja.

- Zaista je važno da se prijavljujete, bez obzira i ako vaš projekt ne prođe, vi će te dobiti listu ocjena koju naknadno možete popraviti i ponovo se prijaviti sa istim projektom sljedeće godine jer se ovi pozivi otvaraju u isto vrijeme svake godine – poručila je Kalender.

Istaknuto je da je Info dan namijenjen predstavnicima svih pravnih lica – ustanova, organizacija ili poduzeća u oblasti kulture – javnih ustanovama kulture, kulturno-umjetničkim društvima, organizacijama civilnog društva i poduzećima koja se bave kulturom, obrazovnim, naučnim i istraživačkim ustanovama, kao i samostalnim umjetnicima.

Program Kreativna Evropa je namijenjen jačanju i razvoju kulturnog, kreativnog i audiovizualnog sektora, a sastoji se od dva potprograma – Media i Kultura.

Evropa za građane je program EU čiji je cilj promocija koncepta „aktivnog evropskog građanstva” i pružanje podrške uključivanju građana u procese europskih integracija.

Horizon 2020 je najveći EU program za istraživanje i inovacije koji ima budžet od skoro 80 milijardi eura za period 2014.-2020.

Info Dan se realizira u saradnji s Deskom Kreativna Evropa BiH i Ministarstvom pravde BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Grad Goražde dio projekta 'Zdrave zajednice u BiH'

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Prezentacija o Transportnoj zajednici sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu