Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 13:53 |

Vlada FBiH utvrdila Zakon o odvjetništvu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. srpnja (FENA) - Vlada FBiH utvrdila je danas Nacrt zakona o odvjetništvu Federacije BiH. Razlog za donošenje ovog zakona je definiranje kvalitetnog pravnog okvira za obavljanje odvjetničke djelatnosti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.  

Trenutno važeći Zakon o odvjetništvu u FBiH donesen je 2002. godine i do sada je pretrpio više izmjena i dopuna. Federalno ministarstvo pravde je, kao obrađivač ovog propisa, prepoznalo potrebu donošenja novog zakona koji bi, na temelju redovne zakonodavne procedure i provođenja sveobuhvatne javne rasprave, predstavljao kvalitetan normativni okvir za unaprjeđenje odvjetničke djelatnosti.

Ovaj zakon uređuje odvjetničku službu, uvjete za bavljenje odvjetništvom, oblike rada odvjetnika, njihova prava, obveze i odgovornost odvjetničkih stručnih suradnika za pravne poslove i odvjetničkih pripravnika, te organizaciju i rad Odvjetničke komore FBiH i regionalnih odvjetničkih komora.

Kako je regulirano, odvjetnik  je osoba koja je upisana u imenik odvjetnika Odvjetničke komore, koja je položila odvjetničku zakletvu i bavi se odvjetništvom.

Odvjetništvo je neovisna i samostalna služba pružanja pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama. Ta pomoć obuhvata davanje usmenih i pisanih pravnih savjeta i mišljenja, sastavljanje tužbi, prijedloga i drugih inicijalnih podnesaka, zahtjeva, molbi, pravnih lijekova, predstavki i drugih podnesaka. Također se odnosi na sastavljanje ugovora, zavještanja, poravnanja, izjava, općih i pojedinačnih akata i drugih isprava, na zastupanje i obranu fizičkih i pravnih osoba, kao i na posredovanje radi zaključenja pravnog posla ili mirnog rješavanja spora i spornog odnosa.

Pravo na bavljenje odvjetništvom stječe se upisom u imenik odvjetnika i polaganjem odvjetničke zakletve, a postupak za ostvarivanje ovog prava počinje podnošenjem zahtjeva kandidata za upis u imenik odvjetnika, koji se podnosi Odvjetničkoj komori.

Odvjetnik  je dužan da se stvarno i stalno bavi odvjetništvom, da pravnu pomoć pruža stručno i savjesno, u skladu sa Ustavom, zakonom i općim aktima Odvjetničke komore, da čuva odvjetničku tajnu i u profesionalnom radu i u privatnom životu, koji je dostupan javnosti, čuva ugled odvjetništva.

 Odvjetnik upisan u imenik odvjetnika Odvjetničke komore Republike Srpske ima pravo da se bavi odvjetništvom i na teritoriji Federacije BiH, ali ne i da u FBiH osniva poslovnu jedinicu, predstavništvo ili bilo koji drugi oblik organiziranja rada.

Odvjetnik slobodno odlučuje da li će prihvatiti pružanje pravne pomoći, osim u slučajevima predviđenim zakonom. Pružanje pravne pomoći ne može odbiti ako ga, kao zastupnika ili branitelja u skladu sa zakonom postavi sud, drugi državni organ ili Odvjetnička komora.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'