Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 15:06 |

KS - Definisati korake u postupanju nadležnih organa na zaštiti djece migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) – Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović danas je sa predstavnicima brojnih institucija razgovarala o postupanju Javne ustanove “Kantonalni centar za socijalni rad” u postupcima zaštite djece bez pratnje roditelja s akcentom na djecu migrante.

Ministrica Dautbegović je predstavnike UNICEF-a, UNHCR-a, IOM-a, JU "Kantonalni centar za socijalni rad”, Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS, Fondacije bosanskohercegovačke inicijative žena, SOS Dječija sela BiH i Udruženja Vaša prava BiH upoznala o iskustvima Ministarstva i spomenute ustanove po pitanju zaštite djece bez pratnje, do sada identificirane na području Kantona Sarajevo.

Skrenuta je pažnja i na problem nedostatka koordinacije nadležnih organa i nedostatak infrastrukture koja je neophodna za zaštitu djece migranata, što se direktno odražava na postupanje organa starateljstva.

Učesnike sastanka ministrica je informisala o kompleksnost i težini problema sa kojima se nosi kantonalno ministarstvo i centar za socijalni rad i zajednički predložili da se u narednom periodu definišu koraci u postupanju nadležnih organa na zaštiti djece migranata.

Nakon vrlo konstruktivne diskusije zaključeno je da će se u narednom periodu održati sastanak na koji će biti pozvani i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH, kako bi se ozbiljnije diskutovalo o problemima koje Ministarstvo i Kantonalni centar ne mogu rješavati bez učešća nadležnih institucija, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo