Ekonomija     | 24.07.2018. 15:08 |

Vlada ZDK sufinansira projekte jačanja kompetencija i samozapošljavanja mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je sredstva za dva projekta koji su usmjereni ka jačanju kompetencija i poticanju samozapošljavanja mladih osoba.

Privrednoj komori ZDK odobreno je 30.000 KM za sufinansiranje druge faze projekta "Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK", dok je Općini Kakanj odobreno 25.000 KM kao učešće Zeničko-dobojskog kantona u sufinansiranju realizacije projekta samozapošljavanja "Pokreni svoj posao u Kaknju", saopćeno je iz Press službe ZDK.

Projekt "Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK" kantonalna Privredna komora implementira u okviru Programa "Prilika Plus" podržanog i sufinansiranog od Vlade Švicarske.

U 2017. godini, u kojoj je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice učestvovalo u sufinansiranju projekta sa 27.000 KM, obuku je završilo ukupno 60 mladih osoba, i to 20 za zvanje certificirani zavarivač, deset za zvanje CNC programer i operater i 30 za zvanje šivač. Nakon završene obuke posao je dobilo 57 osoba.

U drugu fazu projekta koja se implementira u ovoj godini, pored institucija ZDK, bit će uključene srednje škole iz Zenice i Zavidovića, Metalurški institut Kemal Kapetanović te kompanije iz metaloprerađivačkog sektora i sektora tekstila, kože i obuće sa područja ZDK.

Projekt "Pokreni svoj posao u Kaknju", za koji je Općina Kakanj izdvojila 120.000 KM, usmjeren je ka poticanju samozapošljavanja mladih nezaposlenih osoba koje imaju poslovne ideje i predispozicije da kroz pokretanje vlastitog posla riješe svoj radno-pravni status.

Poticajna sredstva namijenjena su za refundaciju obaveznih doprinosa za PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za period od 24 mjeseca te sufinansiranje troškova pokretanja registrovane djelatnosti - nabavku mašina, opreme i repromaterijala u iznosu do 3.000 KM.

Korisnici su obavezni registriranu djelatnost održavati najmanje 24 mjeseca. Prvi ciklus projekta "Pokreni svoj posao u Kaknju" realiziran je u maju, a Općina Kakanj je već zaključila ugovore sa devet odabranih korisnika, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'