Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 16:11 |

Vijeće ministara odobrilo 19 miliona KM za digitalizaciju u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog  Ministarstva komunikacija i prometa donijelo je danas Odluku o korištenju prenesenih namjenskih sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacijske sisteme.

Na taj način se 8.750.000 KM usmjerava za nabavku opreme potrebne za realizaciju Projekta digitalizacije Javnih radiotelevizijskih servisa BiH.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o upotrebi dijela akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije BiH za finansiranje Projekta digitalizacije.

Sredstva u iznosu 10,6 miliona KM bit će iskorištena za nabavku opreme za finalizaciju Projekta digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa BiH. 

Nastavlja se provođenje ciljanih programa aktivnih mjera zapošljavanja u BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju Plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja za 2018. godinu, koji je pripremila Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH.

Ovim planom se utječe na povećanje kvaliteta i kvantiteta radnih mjesta i istovremeno promovira socijalna uključenost, kao i borba protiv neravnopravnosti spolova na tržištu rada. U provedenom procesu javnih konsultacija nije bilo komentara niti prijedloga za unapređenje ovog plana.

Prema usvojenom planu bit će nastavljeno provođenje ciljanih programa aktivnih mjera zapošljavanja te podrška projektima samozapošljavanja i stjecanja radnog iskustva mladih sa VSS u statusu pripravnika, ali i starijih od 50 godina uz programe prekvalifikacije i stručnog usavršavanja, što će doprinijeti rastu broja zaposlenih u BiH. 

Broj nezaposlenih u 2017. godini smanjen je za 6,1 posto u odnosu na godinu ranije i iznosio je 489,3 hiljade.

Povoljna rješenja za porodilje u bh. institucijama

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za porodiljski dopust u institucijama Bosne i Hercegovine.

Nova rješenja bit će povoljnija za porodilje u odnosu na do sada propisano pravo na naknadu, a sredstva su osigurana u budžetu institucija BiH.         

Doneseno 336 presuda o krivičnim djelima povezanim s proizvodnjom i prodajom droga

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva pravde o presuđenim predmetima za krivična djela propisana članom 407. Zakona o krivičnom postupku BiH za 2017. godinu.

Riječ je o krivičnim djelima pranja novca, terorizma i njegovog finansiranja, krivotvorenja, neovlaštene proizvodnje, prerađivanja i prodaje opojnih droga, trgovine ljudima, otmici te djelima u vezi s dječijom  pornografijom.

U prošloj godini po ovom osnovu izrečeno je 376 presuda, od kojih su 336 za krivična djela u vezi s  neovlaštenom proizvodnjom, prerađivanjem i prodajom opojnih droga.

Ministarstvo pravde od 2007. godine vodi centralnu evidenciju za krivična djela propisana članom 407. ZKP-a koja, između ostalog, služi nadležnim organima u BiH za izradu uporednih prikaza i analize na osnovu kojih se djeluje na smanjenje kriminala.

Nastavlja se provoditi program suzbijanja bruceloze

Ured za veterinarstvo BiH u saradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko Distrikta BiH poduzet će potrebne korake u cilju iznalaženja optimalnog rješenja za uspješnu implementaciju programa suzbijanja bruceloze kod malih preživara i redovno će, putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, obavještavati Vijeće ministara BiH o stanju bolesti na području BiH.

Zaključeno je ovo tokom razmatranja Informacije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u vezi s Programom kontrole bruceloze malih preživara, koja je usvojena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Novim programom predložen je nastavak vakcinacije malih preživara protiv bruceloze, a broj malih preživara za koje je potrebno omogućiti vakcinaciju na godišnjem nivou iznosi 453.000 grla, dok je u ranijem periodu taj broj iznosio do 200.000 grla.

Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju - Sida u 2018. godini osigurala je sredstva u iznosu 9,5 miliona švedskih kruna putem projekta "Jačanje izvoznog potencijala i poboljšanje konkurentnosti bh. poljoprivrednih proizvođača".

Usvojen Izvještaj o utrošku sredstava za projekte iz programa javnih investicija

Vijeće ministara BiH usvojilo je Godišnji izvještaj o utrošku sredstava u 2017. godini kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija BiH za period 2017. – 2019. godine.

Zadužene su institucije da postupaju u skladu sa Instrukcijama za kandidiranje novih projekata i ažuriranje podataka o postojećim projektima u Sistemu za upravljanje javnim investicijama.

U Program javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija BiH za period 2017. - 2019. godine bio je uključen 261 projekt.

Ukupna vrijednost svih projekata iznosila je milijardu i 809,4 miliona konvertibilnih maraka, od čega se milijardu i 375,6 miliona KM odnosilo na 147 projekata u implementaciji, a 433,8 miliona KM na 114 kandidiranih projekata.

Ukupan plan utroška sredstava za 2017. godinu za ove projekte iznosio je 292,3 miliona KM, a realiziran je sa 53,2 posto.

Broj zaposlenih u poljoprivredi porastao za sedam posto, a plaće za tri posto

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2017. godinu.

Broj zaposlenih u oblasti poljoprivrede iznosio je 154.000 i veći je za sedam posto u odnosu na godinu ranije, s prosječnom isplaćenom neto plaćom po zaposlenom u 2017. godini od 778 KM i povećanjem od tri posto u odnosu na 2016. godinu.

Broj registriranih gazdinstava porastao je za 12 posto ili 11.883 i iznosio je 114.576, a za 21 posto je veći u poređenju s brojem registriranih gazdinstava 2015. godine. Praktično je nakon godina stagnacije došlo do blagog rasta učešća poljoprivrede u ukupnom BDP-u, što potvrđuju podaci iz 2016. godine.

Tokom prošle godine je na ime podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju ukupno izdvojeno nešto više od 164 miliona KM, i ovo je od 2012. godine najveći zabilježeni iznos podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Tako je ukupan budžet namijenjen poljoprivredi entiteta i Brčko Distrikta u prošloj godini bio veći za oko osam miliona KM ili 5,2 posto u odnosu na 2016. godinu.

Povećanje izdvajanja sredstava zabilježeno je u Federaciji i Brčko Distriktu BiH, dok je u Republici Srpskoj ostao na istom nivou.

Bosna i Hercegovina je u regionu na trećem mjestu po izdvajanju za poljoprivredu, nakon Srbije, koja je izdvojila oko 223 miliona eura, i Makedonije, čija su izdvajanja iznosila 143 miliona eura, a na posljednjem mjestu je Crna Gora sa izdvojenih oko 30 miliona eura.  

Evropska unija je najznačajniji partner BiH u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a vrijednost izvoza na ovo tržište u prošloj godini je iznosilo 303 miliona KM i povećana je za 39 miliona KM  u odnosu na godinu ranije.

BiH je ostvarila suficit od pet miliona KM u razmjeni poljoprivrednih proizvoda sa zemljama EFTA-e, a u posljednje tri godine bilježi se konstantan rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u  Republiku Tursku, gdje je u 2017. godini izvezeno robe u vrijednosti 286 miliona KM, a ostvareni suficit je iznosio 221 milion KM.

Osigurati efikasnu zaštitu interesa BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju članova Stalnog tima za pregovore u postupku mirnog rješavanja međunarodnih investicionih sporova u koji su imenovani po jedan predstavnik Pravobranilaštva BiH te državnih ministarstava vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pravde i finansija i trezora.

Vijeće ministara BiH formiranjem pregovaračkog tijela želi osigurati pravovremeno, koordinirano i efikasno djelovanje nadležnih institucija u predstavljanju i zaštiti interesa BiH u postupku mirnog rješavanja međunarodnih investicionih sporova pokrenutih protiv BiH.

Vijeće ministara BiH nudi pomoć Grčkoj i Švedskoj koje su zahvaćene požarima

Vijeće ministara BiH najavilo je pružanje pomoći narodu Grčke zbog katastrofalnih požara koji su zadesili tu zemlju i njen glavni grad Atinu. Spremnost za pružanje pomoći Vijeće ministara BiH najavilo je i Kraljevini Švedskoj zbog požara koji su zadesili njen centralni dio. 

Ministri vanjskih poslova te sigurnosti BiH ovlašteni su na današnjoj sjednici da obave razgovore sa grčkim i švedskim ambasadorima u BiH i ponude stručnu, finansijsku, ali i druge vidove pomoći uime BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!