Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 15:45 |

Iz jame Golubnjača danas ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci tri žrtve

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Iz jame Golubnjača, na području Drvara, danas su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci tri žrtve.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je ekshumacija počela 16. jula i da je do sada ekshumirano ukupno 12 žrtava.

- Danas je pronađena neeksplodirana granata u jami. Takođe pronađeno je i dosta ženske civilne odjeće, neotvorene konzerve hrane, nakit u boji žutog zlata – navela je Čengić.

Ekshumacija će biti nastavljena i u narednom periodu, nakon što pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uklone i deaktiviraju ubojito minsko-eksplozivno sredstvo.

Čengić ističe kako je riječ o veoma nepristupačnom terenu, zahtjevnom i složenom postupku ekshumacije visokog rizika.

- Jama Golubnjača je prirodna jama, do sada smo došli do 64 metra dubine i nastavljamo i u narednom periodu – kazala je Čengić.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se u ovoj jami nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Identifikovana još jedna žrtva iz Srebrenice

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!