Stranačke aktivnosti     | 24.07.2018. 16:03 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sabina Ćudić: Nerješavanjem statusa freelancera Vlada FBiH guši ogroman ekonomski potencijal

Poziv porezne uprave Federacije BiH kojim se traži od svih rezidenata koji ostvare prihod iz inostranstva po osnovu dohotka i priliva novca da prijave i plate porez na dohodak je je destruktivan po državu koja bilježi najveću stopu nezaposlenosti i nezaposlenih mladih u Evropi, smatraju u Našoj stranci.

 „Naše zakonodavstvo uopšte ne prepoznaje kategoriju samostalnog djelatnika u kreativnoj industriji, na koje želim skrenuti posebnu pažnju. Mnogi od njih nisu nikad upoznati sa svojim pravima i obavezama. Prvi sistemski odnos prema njima jest uzimanje njihovih novaca da bi se povećali poreski prihodi. To je neozbiljno. S ovim potezom Federacija i kantoni kratkoročno mogu ostvariti neke uvećane poreske prihode, ali bez sistemskog rješavanja statusa samostalnih djelatnika ove vrste nanose veću štetu. Značajan dio samostalnih djelatnika pripadaju kreativnoj industriji, najbrže rastućoj privrednoj grani u svijetu. Priznajemo pravo i obavezu države da reguliše ovu oblast na način na koji će podsticati a ne gušiti ovu granu. Zakonski se mora priznati status samostalnog djelatnika ove vrste te omogućiti da se do unaprijed definisanog godišnjeg prihoda uplaćuje paušal koji pokriva poresku obavezu, ali nudi zdravstveno i penziono osiguranje. Svako nesistemsko, ad hoc rješenje šteti i državi i ovoj industriji. Tražimo od Vlade Federacije da izmjenama zakona uredi ovu oblast i svim ljudima koji ostvaruju primanja na ovaj način osigura prava koja im pripadaju.“, rekla je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

U vezi s kreativnom industrijom, podsjećamo:

- Kreativni sektor učestvuje u globalnom BDP-u sa sedam posto.

- U Evropi kreativni sektor zapošljava mlade od 15 do 25 godina više nego svi drugi sektori zajedno.

- Zemlje jugoistočne Evrope su 2011. zajedno izvezle kreativnih dobara u vrijednosti 748 miliona eura, više nego dvostruko u odnosu na ukupan izvoz tih zemalja iz 2003.

BiH o kreativnoj industriji zbog navedenih činjenica mora razmišljati mnogo dublje od iznenadne brige za naplatu poreza od zarade u njoj.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo