Svijet     | 24.07.2018. 19:00 |

Izrael tajno izvodi iskopavanja ispod džamije Al-Aqsa

FENA Internet

JERUSALEM, 24. jula (FENA) – Islamski vakuf u Jerusalemu, koji je nadležan za objekat džamije Al-Aqsa, upozorio je na izraelska iskopavanja ispod muslimanskog svetog mjesta.

Direktor vakufa Azzam al-Khatib, izjavio je da Izrael tajno izvodi iskopavanja ispod Islamskog muzeja, na zapadnoj strani kompleksa Al-Aqse, s namjerom da poveže tunele ispod Starog grada u Jerusalemu i džamije Al-Aqsa, posebno s palatom Umayyad ispod Islamskog muzeja.

- Shvaćamo to veoma ozbiljno i izražavamo duboku zabrinutost - navodi on u izjavi za javnost.

Khatib je pozvao UNESCO i jordansku vladu, koja je čuvar muslimanskih svetih mjesta u Jerusalemu, da pošalju timove koji bi istražili šta Izrael iskopava ispod džamije, što bi moglo eventualno naškoditi temeljima džamije Al-Aqsa.

U međuvremenu, u ponedjeljak je javljeno da se veliki kamen odvojio na sjeverozapadnoj strani zida u Starom gradu u Jerusalemu, što je nagnalo zvaničnike vakufa da upozore na mogućnost da se i drugi komadi kamenih zidova sruše zbog izraelskih iskopavanja u tom djelu grada.

Izraelske vlasti zatvorile su dio grada u kome je pao kamen i odbile su pružiti informaciju o razlozima pada kamena sa zida, koji se nalazi u blizini kapije Magharbe, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Agencija za bankarstvo Federacije BiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu