Bosna i Hercegovina     | 25.07.2018. 14:22 |

General Sir James Everard posjetio Ministarstvo odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. jula (FENA) - Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš razgovarala je danas s operativnim komandantom snaga Evropske unije za operaciju „Althea“ i zamjenikom vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu generalom Sir Jamesom Everardom.

Pendeš zahvalila se Everardu na podršci Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu, ali i pomoći koju snage EUFOR-a u BiH pružaju Ministrstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ovo je bila prilika da se general Everard informiše o aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Oružane snaga BiH realiziraju u okviru svojih redovnih zadataka, ali i da se prezentiraju pomaci u procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Razgovarano je i o aktivnostima Oružanih snaga BiH (OSBiH) u vezi sa saradnjom sa snagama EUFOR-a u oblasti obuke i vježbi, jačanju sposobnosti i kapaciteta OSBiH,  procesu deminiranja kao i rezultatima i dostignućima koji su učinjeni u posljednje vrijeme u okviru procesa ocjenjivanja po OCC konceptu.

Bilo je govora i o planovima, aktivnostima i modalitatima saradnje s EUFOR-om, kao i načinima i vrstama pomoći koju predstavnici Evropske unije i NATO-a mogu pružiti Oružanim snagama  BiH i Ministarstvu odbrane na putu euroatlantskih integracija.

Istaknuti su i vidni pomaci u procesu javnih nabavki, izgradnji integriteta i detekciji radnih mjesta osjetljivih na korupciju u institucijama odbrane, a prezentirani su i budući prioriteti i izazovi koju stoje pred Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH.

General Sir James Everard je pohvalio aktivnosti koje realiziraju MO i OSBiH, iskazao opredijeljenost da se zajedničkim angažmanom snaga EUFOR-a i Štaba NATO u Sarajevu dodatno podrže OSBiH i na taj način se ojačaju sposobnosti i kapaciteti bh. oružanih snaga.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenikom generalmajorom Gojkom Kneževićem, a u pratnji generala Everarda bio je i komandant snaga EUFOR-a u BiH generalmajor Martin Dorfer sa saradnicima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Dodik najavio posjete Crnoj Gori, Turskoj...

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana