Svijet     | 25.07.2018. 18:42 |

Mladenov uputio apel stranama u Gazi da se 'odmaknu od ruba ponora'

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 25. jula (FENA) - Specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces, Nikolaj Mladenov, ponovio je poziv "svim stranama u Gazi da se odmaknu od ruba ponora", rekavši da "oni koji nastoje provocirati Izraelce i Palestince na rat ne smiju uspjeti". 

U izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a , Mladenov je također kazao da je poduzeo intenzivne napore na preventivnoj diplomatiji UN-a i Egipta koji bi osigurali da se i Izrael i Hamas odmaknu od ruba ponora i od mogućnosti četvrtog vojnog sukoba u Gazi tokom protekle decenije.

U petak su četiri Palestinca ubijena i oko 210 je ranjeno tokom žestokih sukoba između Izraela i Hamasa, islamističkog pokreta koji vlada Gazom. Borbe, izazvane ubistvom izraelskog vojnika, najteže su od onih iz 2014. u pojasu Gaze u kojima su ubijene hiljade ljudi.  

Također, od kraja marta kada su Palestinci pokrenuli proteste u "Velikom maršu za povratak", broj ubijenih demonstranata premašio je 140. Pokret, koji doživljava vrhunac svakog petka, zahtijeva povratak palestinskih izbjeglica i ukidanje blokade koju je Izrael nametnuo Gazi. 

U izvještaju koji je podnio u utorak, Mladenov je naveo kao razloge "ove katastrofe stvorene ljudskom rukom" više od 50 godina okupacije, duže od decenije Hamasove kontrole nad Gazom, palestinske podijele i brutalni izraelski režim blokade.

Kazao je da već četiri godine UN poziva na koncentriranu akciju u bavljenju tim uzrocima, ali da je malo toga ostvareno. 

- Dinamika dešavanja se nije poboljšala. Humanitarna kriza se produbila, politički ćorsokak između Hamasa i Fataha se pogoršao, a perspektiva još jednog smrtonosnog kruga nasilja jača iz dana u dan - izjavio je Mladenov.

Posrednik UN-a u svom je izlaganju istaknuo teške životne uslove u Gazi i osakaćenu infrastrukturu te palestinske enklave. Zatražio je nove infrastrukturne projekte na poboljšanju vodosnabdijevanja, snabdijevanja električnom energijom i zdravstvenog sistema, stvaranje radnih mjesta i poboljšanje slobode kretanja stanovnika Gaze preko granice s Izraelom kao načine deeskalacije situacije.

Zaključujući izvještaj, Mladenov je potvrdio cilj postizanja šireg izraelsko-palestinskog mira na temelju dvodržavnog rješenja, u kome bi Gaza bila integralni dio palestinske države, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

State Department - Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

Pregled UNRWA-e utvrdio princip poštovanja humanitarne neutralnosti

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu