Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 11:25 |

PSBiH-Rasprava o principima Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas principe Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Poslanik Mirsad Isaković (SBB BiH) je tokom diskusije kazao da je to jedan od reformskih zakona, te da je on bio u setu zakona o akcizama, „ali je nepravedno zapostavljen“.

Istaknuo je kako misli da je ovo jedan od zakona koji je neophodan ovoj državi i da je u mnogome definirao mnoge stvari koje nisu bile regulirane.

- Važno je da se banke uvezuju, da svoje depozite osiguraju - smatra Isaković.   

Poslanica Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da je konačno došao na red posljednji iz seta zakona o bankama „za koje je rukovodnstvo ove zemlje, entiteta, potpisalo MMF-u“.

Navela je da će podržati principe predloženog zakona, te pojašnjavajući šta su njegove najveće vrijednosti kazala je da je jedna od novina da strane banke više neće moći iznositi novac iz zemlje, „kao što su to činile do sada“.

- Svjesni smo toga šta se dešavalo. S obzirom da su nam sve banke uglavnom strane, sav novac je izlazio iz zemlje, znači iz domaćih depozita išao je van zemlje - kazala je Majkić.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević je kazala da je riječ o zakonu „koji je jako loše preveden s engleskog jezika, koji očito nije pisan u ovim institucijama“.

Navela je da se pojedinim odredbama predloženog zakona „u potpunosti prenose nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo na ovu agenciju“.

Ocjenivši da je ovo „jedan jako loš zakon“, kazala je da on neće imati podršku poslanika SDS-a.

Poslanik Nikola Špirić (SNSD) je predložio da se spoje prvo i drugo čitanje te da se usvoji predloženo zakonsko rješenje.

- Ne radi se ovo radi MMF-a, nego radi sigurnosti deponenata građana BiH - kazao je Špirić.

Poslanica Aleksandra Pandurević je kazala da oni nemaju ništa protiv, „neka se izvrši prenos nadležnosti, ali u skladu s Ustavom, ako Narodna skupština dvotrećinskom većinom kaže da podržava ovaj zakon“.

Poslanik Lazar Prodanović (SNSD) je kazao da „ukoliko SDS smatra da je ovo prenos nadležnosti, a radi se o izvornoj nadležnosti institucija BiH, neka pokrene na ovoj sjednici projedlog za izmjenu Ustava BiH“.

Naglasio je da je monetarna politika izvorna nadležnost institucija BiH, uključujući i ovaj zakon.

Rasprava o principima Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH je završena, a poslanici će se o njemi izjasniti na kraju sjednice, nakon što obave raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!