Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 14:37 |

Delegati Doma naroda BiH sutra o Zakonu o osiguranju depozita u bankama

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Dnevnim redom sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazane za sutra predviđeno je razmatranje tri izmjene Zakona o krivičnom postupku predložene od različitih predlagača.

Zbog takve situacije Ustavnopravna komisija tog doma odlučila je zatražiti produženje amandmanske faze od 15 dana kada će se pokušati naći saglasnost za to pitanje o kojem se vode polemike nekoliko mjeseci.

Ukoliko Kolegij prihvati prijedlog Komisije te tačke bi trebale biti skinute s dnevnog reda, a sličnu sudbinu mogao bi doživjeti i Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2018. godinu koji Zajednička komisija za evropske integracije iz tri pokušaja nije razmatrala jer na sjednicama nije bilo kvoruma.

Pred delegatima je Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama u prvom čitanju za koji je Ustavnopravna komisija utvrdila postojanje ustavnog osnova i usklađenost s pravnim sistemom, a predviđeno je razmatranje po skraćenom postupku.

Zakon predviđa obaveznost članstva u programu osiguranja depozita što znači da svaka nova banka koja dobije licencu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski postaje članica programa osiguranja depozita što do sada nije bio slučaj.

Također, novim zakonom skraćuje se rok u slučaju isplate osiguranje i to na rok od 20 radnih dana, a do sada je to bilo 60 radnih dana.

Treća važna izmjena koju predviđa novi zakon propisuje restrukturiranje banaka što bi bio korak u spašavanju banke prije likvidacije, a to podrazumijeva da Agencija za osiguranje depozita na poziv regulacijskog tijela (supervizora) učestvuje u tome sa svojim sredstvima pod određenim uvjetima.

Jedna od tačaka dnevnog reda je Informacija o provođenju Plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regiji i Evropskoj uniji i pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.

Delegati bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te o izvještajima o radu nekoliko bh. institucija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana