Svijet     | 26.07.2018. 15:57 |

Imran Khan proglasio pobjedu na pakistanskim izborima

FENA Internet

ISLAMABAD, 26. jula (FENA) - Pakistanska kriket legenda Imran Khan u četvrtak je proglasio pobjedu na  općim izborima u toj zemlji koji su kompromitirani dugim odgodama u prebrojavanju glasačkih listića i optužbama njegovih protivnika za namještanje izbornih rezultata.

- Bog mi je dao priliku da dođem na vlast kako bi proveo ideologiju koja je pokrenuta prije 22 godine - izjavio je on u televizijskom govoru iz svoje kuće u blizini prijestonice Islamabada.

Pristalice bivšeg premijera Nawaza Sharifa tvrde, međutim, da je prebrojavanje glasova bilo namješteno i nazvali su to napadom na demokratiju u zemlji koja ima dugi istorijat vojnih vlada. 

Khan je pozvao na "obostrano korisne veze" s pakistanskim povremenim saveznikom Sjedinjenim Državama i ponudio je maslinovu grančicu ljutom neprijatelju Indiji, rekavši da dvije zemlje trebaju riješiti dugo tinjajući spor oko Kašmira.

To je zapanjujući uspon antikorupcijskog borca koji je proveo veći dio svoje političke karijere na marginama pakistanske politike. Vrijednost dionica porasla je za skoro dva posto na jutarnjem trgovanju zahvaljujući očekivanjima da će Khan biti u stanju da formira stabilnu koaliciju.

Uz skoro polovinu prebrojanih glasova s jučerašnjih izbora, Khanov Pakistan Tehreek-i-Insaf (PTI) ili Pakistanski pokret za pravdu, preuzeo je uvjerljivo vodstvo u nuklearnoj sili s muslimanskom većinom, sudeći po podacima izborne komisije.

Khan je obećao da će istražiti navode o namještanju izbora i kazao je kako želi ujediniti zemlju pod svojim čelništvom.

Sekretar Izborne komisije Pakistana (ECP) Babar Yaqoob izjavio je novinarima u četvrtak da je prebrojavanje glasova odgađano zbog nepravilnosti u sistemu elektronskog izvještavanja i da se sada izvodi ručno, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

U oluji u Pakistanu poginula najmanje 41 osoba

Šest ubijenih u napadu na kineske inžinjere u Pakistanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta