Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Regija     | 26.07.2018. 17:19 |

Srbijanski sud odbacio zahtjev za rehabilitacijom Milana Nedića  

FENA Agencije

 

BEOGRAD, 26. srpnja (FENA) - Viši sud u Beogradu odbacio je zahtjev za rehabilitacijom Milana Nedića, predsjednika srbijanske vlade u Drugom svjetskom ratu kojeg su komunističke vlasti osudile za ratne zločine, objavili su u četvrtak lokalni mediji.

Sud je na temelju dokaza i iskaza svjedoka "zaključio kako se nisu stekli pravni uvjeti da bude rehabilitiran". 
 
Nedić nikada nije formalno optužen ni osuđen, nego ga je Federativna Narodna Republika Jugoslavija uredbom iz 1949. proglasila ratnim zločincem i oduzela mu imovinu i građanska prava zbog suradnje s fašitičkim okupatorima.
 
Postupak, koji je trajao tri godine, pokrenuli su njegova obitelji, Srpska liberalna stranka i Udruga političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, prenosi Hina.

Nedić je bio na čelu vlade nacionalnog jedinstva od kolovoza 1941. do listopada 1944.  a predlagači su tvrdili da u tom razdoblju nije bio odgovoran za zločine nad Židovima ni za osnivanje logora i masovna strijeljanja.
 
Navodili su i da je spasio 350.000 Srba iz NDH, 50.000 Slovenaca te Srbe koji su bježali od Talijana, Albanaca s Kosova, Bugara i Mađara, pišu Večernje novosti.
 
Nedićeva vlada raspuštena je 4. listopada 1944., a on je dva dana kasnije, s većinom ministara, prebačen iz Beograda u Beč, a potom u Kitzbuhel da bi ga Britanci 1. siječnja 1946. predali jugoslavenskim snagama.
 
Prema službenoj verziji, ubio se skokom kroz prozor zatvora tajne službe Ozne u središtu Beograda.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'