Ekonomija     | 27.07.2018. 10:44 |

Guverner CBBiH razgovarao s najvišim rukovodstvom UniCredit Group iz Milana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić primio je najviše predstavnike međunarodne bankarske grupacije UniCredit Group iz Milana, izvršnog direktora UniCredita Jean Pierre Mustiera te direktora Odjela Centralne i Istočne Evrope Carla Vivaldia.

Na sastanku je bilo riječi o makroekonomskim pokazateljima, monetarnoj i finansijskoj stabilnosti te usklađenosti finansijske i bankarske regulative s regulatornim modelima i praksama.

Tokom sastanka, guverner CBBiH je istakao da su zakoni o bankama u oba bh. entiteta usvojeni prije nešto više od godinu dana i da su u najvećoj mjeri usaglašeni s EU direktivama i Bazelskim principima. Trenutne aktivnosti su usmjerene na razvoj strategije za implementaciju Bazela III.

Guverner Softić je ukazao na činjenicu da model valutnog odbora i dalje predstavlja najprikladnije rješenje za BiH koje daje osnovu za integraciju ekonomskog prostora u monetarnoj sferi i ostvarivanje makroekonomske stabilnosti.

Od uvođenja valutnog odbora do danas zabilježena su kontinuirana pozitivna kretanja svih bitnih makroekonomskih pokazatelja i pokazatelja koji se odnose na bankarski sektor u BiH.

- CBBiH je u potpunosti izvršila jednu od svojih osnovnih funkcija – postigla je i očuvala stabilnost domaće valute, dok je vanjska stabilnost osigurana uspješnim održavanjem fiksnog deviznog kursa i redovnim servisiranjem vanjskog duga BiH koji CBBiH obavlja u funkciji fiskalnog agenta države - rekao je guverner Softić.

Delegaciju UniCredit Group su još činili predsjednik Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar Dalibor Ćubela, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka Gordan Pehar te direktorica marketinga i komunikacija UniCredit Bank d.d. Mostar Selma Riđanović Kenović – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promet karticama u BiH porastao za 14,85 posto

CBBiH - Godišnji rast realnog BDP-a u četvrtom kvartalu 2023. iznosio 1,7 posto

Visoki predstavnik izrazio punu i nedvosmislenu podršku Centralnoj banci BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo