Ekonomija     | 27.07.2018. 10:50 |

Junski bruto prihodi od indirektnih poreza u BiH veći za 6,4 posto

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. jula (FENA) - Bruto naplata prihoda od indirektnih poreza u junu je porasla za 38,6 miliona KM ili za 6,4 posto, preliminarni su podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Istovremeno su i smanjene isplate povrata PDV-a za 15,1 miliona KM.

-Kumulativni pozitivni efekt rasta bruto naplate i smanjenja povrata donio je ukupni neto suficit od 53,6 miliona KM, što  predstavlja rast od 11,2 posto u odnosu na juni prošle godine – navodi se u najnovijem biltenu Odjeljenja UIO za makroekonomsku analizu i naglašava da je rast prihoda u junu povećao kumulirani suficit bruto indirektnih poreza na 288,5 miliona KM.

Međutim, zbog povećanja isplata povrata PDV-a od 38,2 miliona KM, neto kumulativni efekti su iznosili 250,6 miliona KM, što predstavlja rast od 9,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2017.

Najveći porast prihoda od indirektnih poreza u BiH u prvom polugodišu zabilježen je kod PDV-a (117,5 miliona KM), putarine (98 miliona KM), te na prihodima od akciza (17,6 miliona KM) i carina (8,3 miliona KM).

Iz Odjeljenja UIO za makroekonomsku analizu naglašavaju da se indikatori kretanja prihoda po vrstama mogu izmijeniti nakon konačnog usklađivanja trenutno 18,7 miliona KM neusklađenih prihoda.

Pregled naplate prihoda po mjesecima ukazuje na divergentne trendove. Najveći efekti u bruto naplati su zabilježeni u januaru (plus 85 miliona KM) i maju (plus 69 miliona KM), a najmanji u martu i aprilu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!