Bosna i Hercegovina     | 27.07.2018. 12:06 |

Delegati Doma naroda PSBiH odbili razmatrati zakone za koje nema predlagača

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučili su odgoditi raspravu o Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2018. godinu, u kojem su date ocjene o tome gdje se BiH trenutno nalazi kada je riječ o putu ka EU, za narednu sjednicu.

Upozorili su da o ovom Izvještaju ne treba raspravljati jer nema nikoga ko bi im mogao odgovoriti na pitanja, a delegat Kluba Srba Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldmeokrata - SNSD) prozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji bi trebao odgovoriti šta je realizacija strateškog puta BiH.

Delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica 1990) podvukao je da su u javnosti plasirani stavovi o velikom napretku BiH ka Evropskoj uniji, a onda se prezentira izvještaj koji secira stanje i ukazuje na probleme u pravosuđu i borbi protiv kriminala.

Raspravu je izazvala i činjenica da niko do predlagača nije prisutan za izmjene Zakona o krivičnom postupku po hitnom postupku što je prijedlog Predstavničkog doma PSBiH odnosno poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Amira Fazlića.

Ove izmjene ranije je usvojio Predstavnički dom PSBiH te ga je i predložio Domu naroda da ga također usvoji što je potrebno kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH, koji je još prošle godine proglasio neustavnim više odredbi ovog zakona.

Neustavne odredbe Zakona o krivičnom postupku odnose se na mogućnost provođenja posebnih istražnih radnji i vremensko ograničenje za njihovo sprovođenje, kao i na davanje svjedocima imuniteta od krivičnog gonjenja.

Rok za izmjene zakona, odnosno sprovođenje odluke Ustavnog suda bio je 12. decembar prošle godine, ali to do sada nije učinjeno i ove izmjene predmet su sporenja već nekoliko mjeseci.

Delegat Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) kazao je da je sramno što nema predlagača te je upitao treba li se prekinuti sjednica jer se predlaže usvajanje po hitnom postupku, a predlagača nema što je ističe za njega odraz stanja vladajućih.

Odgovorio mu je Halid Genjac (SDA) iz Kluba Bošnjaka pozivajući ga da ne dramatizira i da ovo nije odraz stanja vladajuće garniture nego je taj odnos prema zakonu odraz "svih nas i našeg odnosa i prema organiziranom kriminalu, terorizmu i međunarodnom kriminalu".

- Nije prvi put da je Predstavnički dom predložio zakon, a da predlagača nema i ništa se nije dogodilo. Ne znam šta bi nam predlagač još mogao reći o zakonu o kojem svi sve znamo. Zato nemojte dramatizirati - kazao je Genjac.

Međutim, Raguž se s Genjcem nije složio kazavši da ovakvo ponašanje jeste odraz stanja u BiH i to najradikalniji izraz stvarnog stanja, ali to ih, ističe, ne opravdava da se oni odmaknu od odgovornosti posebno jer nema više prostora igrati se s ovim zakonom.

Nakon pauze koju je zatražio Klub Hrvata, odlučeno je da se idelegati izjasne o proceduri razmatranja Zakona te je odbačen hitni postupak, a prihvaćeno je da se zakon razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku.

Delegati su odlučili da ne razmatraju ni Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) jer također nije bilo predlagača.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo