Bosna i Hercegovina     | 27.07.2018. 13:26 |

Nović: Vijeće ministara BiH već duže vrijeme ignoriše Dom naroda

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Predsjedavajući kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD) istaknuo je danas nakon sjednice da Vijeće ministara BiH već duže vrijeme ignoriše taj dom, te da je nedopustivo da se nije pojavio niko od predlagača četiri, pet bitnih zakona: o SIPA-i, depozitu, krivičnom postupku...

- Ova vlast se odnosi potpuno ignorantski prema Parlamentu BiH i to je nešto što građani moraju da znaju.  Građanima BiH sada je definitivno jasno da je potpuna farsa oko izmjena i dopuna krivičnog zakonodavstva, jer šta bi bilo danas i da smo oborili taj zakon- kazao je Nović.

Istaknuo je kako je nedopustivo da se nije pojavio predlagač po hitnom postupku tako važnog zakona i zbog kojeg brojni političari pokušavaju dobiti poene.

 - Ja ih razumijem zašto ih nema, jer to nije zakon nastao u Predstavničkom domu ili zakon koji je uvaženi poslanik sačinio s ekspertima. Poslanik je dobio zakon da ga predloži i on je to uradio. Trebao je doći danas ovdje i pred Dom naroda obrazložiti takav zakon, naravno, on to nije mogao učiniti - rekao je Nović.

Ističe da Dom naroda nije „nalegao na njihovu igru“, već je odlučio zakon spašavati u proceduri.

- To znači da ne prihvatamo hitnu proceduru jer ne znamo za šta je predložen, već idemo u skraćenu proceduru, a tome u prilog ide što smo već ranije predložili amandmane na zakon HDZ-a i na drugi zakon koji je predložio gospodin Genjac, a predstavnici HDZ-a su predložili amandmane jučer, što znači da imamo 15 amandmana koji su živi. Uz to zakon gospodina Genjca i zakon koji je ponuđen po hitnoj proceduri su identični. To znači da pružamo šansu, jer smo jučer proveli gotovo  cijeli dan razgovarajući d pokušamo usaglasiti neke od ovih amandmana i da ugradimo u zakon  i da zakon na prvoj narednoj sjednici bude usvojen. Dakle, i ovaj zakon će, s obzirom da je vraćen u skraćenu proceduru, biti na isti način treniran, a možda će još neko u međuvremenu imati prijedlog amandmana. Naš stvarni cilj je da se taj zakon donese - podvukao je Nović.

Osvrnuo se i na migrantsku krizu u BiH, te naglasio da su mnoge evropske zemlje i snažnije pogođene tim problemom.

Nović je istaknuo da je "vladajuća garnitura u BiH ubjeđivala stanovništvo da nema nikakvih problema s migrantima". 

- Nevjerovatno je da Vijeće ministara prevashodno nije zatražilo hitno zasjedanje oba doma Parlamentarne skupštine BiH i da se otvori to pitanje. Kriza je već tu, jučer su protestovali ljudi iz Krajine, sutra će neki drugi, a niko ne pronalazi rješenje. Očekivao sam da ćemo danas dobiti neki odgovor ili barem mjere  koje su predložene, osim ako neko ne smatra da Dom naroda ne treba da raspravlja ili da postoji - zaključio je Nović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana