Bosna i Hercegovina     | 27.07.2018. 15:58 |

U Žepi obilježena 23. godišnjica pada nekadašnje 'zaštićene zone UN-a'

FENA Saopćenje

ŽEPA, 27.jula (FENA) -  U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Žepa, danas je obilježan 23 godišnjica pada nekadašnje „zaštićene zone UN-a“.

U znak sjećanja na zločine počinjene nad Bošnjacima Žepe, u mjesnoj džamiji proučena je dova pred duše šehida te položeno cvijeće na spomen obilježje žrtvama.

 U vrijeme opsade duge više od tri godine u ovom mjestu ubijeno je na stotine mještana, a ulaskom snaga Vojske RS-a u Žepu, oko 800 muškaraca završilo je u logorima. 

Salih Čavčić cijeli rat je proveo u Žepi, izgubio je sina, a nakon pada enklave završio je u logoru Rasadnik u Rogatici.

-Pet puta su me vodili na strijeljanje, tražili su da im kažem je li efendija dijelio oružje, ovaj naš iz Žepe. Ja sam govorio da ne znam, i kad su me poveli na kapiju da me strijeljaju, jedan isljednik je rekao, vratite ga on govori istinu- prisjeća se Salih. 

Njegovom  bratu Edhemu u Žepi su ubijena dva sina. Ističe kako će cijelog života pamtiti trenutak kada je sa konvojem stigao do slobodne teritorije u Kladanj.

- Mojoj sreći nije bilo kraja. I nikada neću zaboraviti te dobre ljude koji su nas prihvatili, iznijeli nam hranu, kafu - priča Edhem Čavčić. 

U Medžlisu IZ Žepa ističu da godišnjicu pada enklave obilježavaju kao vrijeme u kojem je i u ovom dijelu BiH počinjen genocid nad Bošnjacima, iako ne postoji pravosnažna presuda za ovaj karakter zločina.

- Prvostepena presuda generalu Zdravku Tolimiru za genocid u Žepi, drugostepenom presudom je izmijenjena. Međutim mi smatramo da su  elementi genocida postojali. Samo ako uzmete u obzir činjenicu da je prije rata u ovoj školi bilo oko 800 učenika a ove godine ih je upisano samo 12, to dovoljno govori o karakteru i dimenzijama zločina, mi tu nemamo dilema – kazao je  Edin ef Šljivar predsjednik Medžlisa IZ Žepa. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'